Ukrainalle juuri lahjoitetut panssarihaupitsit joutuvat videolla Venäjän tykistön tähtäimeen – suomalaismajuri: "Taktiikka ei vakuuta, osaamattomuutta"

Norja tiedotti tänään lahjoittaneensa Ukrainalle M109-panssarihaupitseja. Suomalaisasiantuntijan mukaan niiden käytöstä löytyy videon perusteella korjattavaa.

Haupitsilahja ei sinällään ollut keskiviikkona enää uusi tieto, sillä sosiaalisessa mediassa on jo aiemmin julkaistu kuvia ja videoita Ukrainaan saapuneista M109-panssarihaupitseista. 

Norja totesi, ettei se ole kertonut lahjoituksestaan turvallisuussyiden vuoksi. Lahjoitettuja M109-haupitseja on yhteensä 22. Niiden mukaan pakattiin Norjan mukaan ammuksia, varaosia ja muita varusteita.

Julkisten tietojen mukaan Norjalla oli alun perin 55 kappaletta M109-haupitseja. Norja on äskettäin ostanut korvaavaa kalustoa Etelä-Koreasta.

Norjan armeija koulutti ukrainalaissotilaat käyttämään lahjoittamiaan panssarihaupitseja Saksassa.

Kyse on "merkittävästä lahjoituksesta, jota todella tarvitaan Ukrainassa", sanoo Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram tiedotteessa. Norjan mukaan se ei tulevaisuudessa välttämättä kerro Ukrainalle tekemistään lahjoituksista.

Myös muut valtiot, kuten Yhdysvallat, Saksa ja Hollanti ovat lahjoittaneet Ukrainalle erilaisia haupitseja. 

Videolla Venäjän tykistö yllättää haupitsit

Panssarihaupitsien suuri etu tavanomaiseen tykistöön verrattuna on se, että ne eivät tarvitse erillistä kalustoa tykin siirtämiseen, vaan tykin alla olevat telat kuljettavat haupitsin vaikkapa tuliasemasta toiseen.

Sosiaalisessa mediassa kiertää tällä hetkellä muun muassa saksalaisen Bild-lehden toimittajan Julian Röpcken jakama video, jossa Norjan lahjoittama ja Ukrainan käyttämä M109-telahaupitsi joutuu oletettavasti venäläisen vastatykistön tulen kohteeksi. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri kommentoi videota seuraavin sanoin.

– Ukrainalainen, norjalaisilla M109-panssarihaupitseilla varustettu jaos joutuu venäläisten vastatykistötoiminnan kohteeksi, Toveri toteaa Twitterissä.

– Vaikea sanoa palaako lopussa vaunun takana olleet ampumatarvikkeet vai itse vaunu. Kaksi muuta vaunua tuskin kärsivät pahemmin muuta kuin sirpaleiden iskemiä, Toveri jatkaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Käyttötaktiikka ei vakuuta"

Ukrainan sodan aikana on totuttu siihen, että venäläisiltä on nähty eri tasoisia kömmähdyksiä, joita ukrainalaiset ovat tietysti mieluusti esitelleet.

Lukuisat asiantuntijat ovat arvostelleet esimerkiksi sitä, että venäläiset panssarivaunut ovat toistuvasti edenneet teitä pitkin aivan liian pienin välimatkoin ja ilman muiden aselajien tukea.

Toisaalta Ukrainassa taistelevat suomalaiset kertoivat MTV Uutisille kohdanneensa taisteluissa hyvin kyvykästä väkeä.

– Olen huomannut, että porukka alkaa aliarvioimaan venäläisiä. Sitä ei saisi missään nimessä käydä. Se on pahin virhe, jonka voi tehdä, toteaa suomalainen joukkueenjohtaja Mark Gubar.

Sodassa virheitä sattuu tietysti ukrainalaissotilaillekin. Suomalaisasiantuntija esimerkiksi löytää runsaasti kritisoitavaa videosta, jossa Norjan Ukrainalle lahjoittamat panssarihaupitsit joutuvat Venäjän tykistöiskun kohteeksi.

– Käyttötaktiikka ei oikein vakuuta. Tuliasemat aukealla, vaikka vieressä on metsikköä. Liikkuvaa tuliasematoimintaa ei harrasteta päätellen vaunun taakse puretuista ampumatarvikkeista, kommentoi Twitterissä majuri, Reserviläis-lehden kolumnisti Mika Mäenpää.

– Lisäksi ovi ja luukut ovat auki tulitoiminnan aikana, mikä osoittaa osaamattomuutta, Mäenpää jatkaa.

Jos videon sisältävä tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat