Mainos

Ikääntyneet osaavat käyttää alkoholia

Ikääntyminen on tuonut monelle suomalaiselle alkoholinkäytön taitoja. Dosentti Ilka Haarni sanoo, että suuri osa ikääntyneistä on vähentänyt alkoholinkäyttöään - myös he, jotka ovat juoneet runsaasti. Osa käyttää alkoholia saman verran kuin töissä ollessaan.

Monen alkoholinkäyttö väheni jo työelämässä, kun kosteat lounaat hävisivät 1990-luvulla lähes tyystin ja illanistujaisetkin siistiytyivät.

Ikäihmisten alkoholinkäyttö on arkipäiväistynyt ja alkoholia tarjotaan esimerkiksi tavallisilla kyläreissuilla. Silti Ikääntyvät juomatavat -tutkimuksen mukaan enemmistö ikääntyneistä käyttää alkoholia kohtuullisesti ja tuntee rajansa. Alkoholista ei yleensä haeta humalaa vaan hyvää oloa.

- Ikääntyneet miettivät, mikä on sopivaa. Myös kroppa voi tehdä tenän. Kehossa ei tunnu hyvältä, jos käyttää paljon alkoholia, Ikäinstituutissa työskentelevä tutkija Haarni sanoo.

Osa täysraittiita - toisilla menee pullo päivässä

Ikääntyneiden alkoholinkäytössä on suuria eroja. Osa on täysraittiita, mutta toisilla voi kulua jopa pullo kirkasta päivän mittaan. Alkoholin ongelmakäyttäjien määrä on noussut, heitä voi olla uusien arvioiden mukaan lähes kymmenesosa.

Eläke-ikäisten ongelmakäyttäjien määrät ovat kasvaneet myös esimerkiksi Ruotsissa. Tukholman seudulla heidän ryhmäänsä kuuluu arviolta joka viides ikääntynyt.

Tutkimukseen haastateltiin 31 naista ja miestä, jotka olivat 60-75-vuotiaita.

- Tämä ikäryhmä on elänyt kontrollipolitiikan ajan ja 1960-luvulta vapaamman, nautintoa korostavan kulttuurin, sanoo tutkimuksen toinen tekijä, tutkija Lotta Hautamäki Helsingin yliopiston sosiologian laitokselta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.