Ikääntymisen ensimmäiset merkit: Oletko huomannut näitä?

Ensimmäiset ikääntymisen merkit iholla näkyvät juonteina, vanhemmiten pysyvinä ja näkyvinä ryppyinä. Ihon ikääntymisen voi huomata myös pienistä, mutta hyvin konkreettisista muutoksista jokapäiväisessä elämässä.

Kasvot, kaula ja dekoltee tuntuvat kertovan ensimmäisenä iän kartuttamista kokemuksista ja ajan kulusta. Ensimmäiset ikääntymisen merkit näkyvätkin eritoten kasvoilla: ihon ikääntyminen ilmenee muun muassa kimmoisuuden vähenemisenä, ryppyinä ja pigmenttimuutoksina. Myös elämäntavat, ympäristö ja geenit tekevät osansa. Onkin tärkeää pitää ihostaan huolta jo nuoresta iästä alkaen, jotta ihon ikääntymisprosessi ei kiirisi ikääsi edelle.

Ensimmäiset ja arkiset ikääntymisen merkit:

Juonteet ilmestyvät jo parikymppisenä. Ensimmäiset ikääntymisen merkit alkavat näkyä iholla jo 25-vuotiaana ja pienet juonteet ovatkin ensimmäisiä ikääntymisen merkkejä. Ikääntyessä iho kuivuu, jolloin juonteet ilmestyvät salakavalasti. Kun ihon kosteustasapainosta pitää huolta, pienet juonteet eivät välttämättä edes näy paljaalla silmällä katsottuna. Muista, että silmänympärysiho on peräti neljä kertaa ohuempaa ihoa, ja tästä syystä ikääntymisen merkit näkyvät yleensä ensin juuirkin silmänympäryksen tienoilla: tästä syystä kannattaakin aloittaa ajoissa silmänympärysvoiteiden käyttö.

Tyyny jättää painaumia kasvoillesi. Nuorempana yön aikana ilmestyneisiin painaumiin ei edes kiinnitä huomiota, sillä yön aikana ilmestyneet painaumat häviävät noin 5–10 minuutissa. Mutta iän karttuessa tyynyn jättämät painaumat näkyvät iholla huomattavasti pidempään.


Meikin teko vaatii enemmän aikaa aikaa ja vaivaa. Iän myötä itsensä ehostaminen muuttuu haastavammaksi: nuorelle iholle meikin tekeminen on helppoa ja meikin saa näyttämään kauniilta sekä huolitellulta. Iän myötä meikin teosta tulee vaativampaa ja vaativampaa: esimerkiksi silmänrajaukset eivät pysy siisteinä. Meikki on huomattavasti huolitellumman ja paremman näköinen hoidetulla iholla, kuin hoitamattomalla.

Ikääntymisen näkyvät merkit iholla

Vahvemmat sekä pysyvät ikääntymisen merkit alkavat näkyä yli 40-vuotiaasta alkaen.

Ilmerypyt. Nauraminen, silmien siristeleminen tietokoneruudun edessä, pillillä juominen... Vanhemmalla iällä huulten ympärille alkaa muodostua näkyviä ryppyjä, joita kutsutaan myös ilmerypyiksi. Ilmerypyt syntyvät siitä, miten omien kasvojen lihaksistoa liikutellaan – eli toisin sanoen omista ominaisista ilmeistä.

Harakanvarpaat. Iän karttuessa silmänurkkiin, otsan ja suun ympärykseen alkaa ilmestyä niin kutsuttuja harakanvarpaita. Geeneistä johtuen eri ihmisille ilmestyy eri kohtaan näitä ryppyjä.

Kaula- ja leukalinja menettää kiinteyttä. Kun ikää tulee lisää, leuan alla oleva iho alkaa myös löystyä, jolloin leukalinja ei ole enää yhtä napakka. Jos koet kaulan ihon veltostuneen, voit viedä huomion pois siitä käyttämällä esimerkiksi pitkää kaulakorua tai paitoja, joissa on printtikuvioita tai röyhelöitä.

Veltostunut iho. Iän myötä ihon kimmoisuus vähenee. Muun muassa painon nousut ja laskut vaikuttavat siihen, että iho alkaa veltostua, kasvot sekä silmät näyttävät tämän myötä väsyneemmiltä. Ikääntyvä iho on ohuempi ja läpikuultavampi, kun ylimmät kerrokset alkavat menettää rasvakudosta.

Punainen nenä. Tuntuuko siltä, että nenäsi punottaisi? Vanhemmiten nenä, kasvot, selkä, rinta ja kädet saattavat alkaa punottaa herkemmin. Peilistä katsoessa voi myös huomata, että nenä on alkanut ikään kuin "tippua" alemmas iän myötä.

Samea iho. Väsymys, stressi ja valvominen näkyvät ihossa sameana värinä. Samaa aiheuttaa myös ihon kuivuus, jolloin iho saattaa tuntua kireältä ja karhealta, sekä näyttää elottomalta. Voit kokeilla sävyttävää voidetta tuodaksesi iholle hehkua.

Verisuonet näkyvät. Kollageenin väheneminen aiheuttaa myös sen, että verisuonet näkyvät entistä enemmän. Myös auringon jättämät jäljet ja ruskeat pilkut näkyvät iholla. Laskimoiden laajentumisen voi havaita sinertävinä "kiemuroina" erityisesti jaloissa, kuten nilkassa ja säärissä.

Ryppyiset polvet ja kyynärpäät. Kun iho on kuivempi ja veltostuneempi, etenkin kyynärpäihin ja polviin ilmestyy "elefanttiryppyjä". Muista siis rasvata myös polvet ja kyynärpäät joka päivä.

Kovia kokeneet jalkapohjat. Vuosien koettelemukset (etenkin korkokenkien käyttäjillä!) näkyvät jaloissa vaivasenluina, känsinä sekä haljenneena ihona. Muista myös kosteuttaa jalkapohjiasi ennen nukkumaan menoa ja käytä sopivan kokoisia ja -tuntuisia kenkiä.

Harottavat ripset ja kulmakarvat. Hormonitoiminnankin myötä kulmakarvat ja ripset alkavat harventua – myös karvatuppien määrä vähentyy. Iän myötä karvat eivät kasva yhtä nopeasti takaisin, kuin nuoremmalla iällä. Kulmakarvoja kannattaakin korjailla kulmakynällä ja -harjalla, joka sointuu omaan hiusväriin.

Lue myös:

Lähteet: Lumene LAB, Seniorliving.about.com, Health.com, Glo.msn.com

Lue myös:

    Uusimmat