Mainos

IISS: Venäjän asevoimat heikkenevät entisestään

Kansainvälinen strategiantutkimuslaitos IISS ei usko Venäjän asevoimien tilan kohenevan lähitulevaisuudessa. Laitoksen julkistamassa vuosiraportissa Venäjän asevoiminen toimintakyvyn ennustetaan heikkenevän kaikissa aselajeissa myös ensi vuonna.

Venäjän johdossa pyritään parhaillaan keksimään ratkaisua, miten sotilaiden palkkarästit saataisiin maksettua ja asevoimien ylläpito turvattua tulevaisuudessa. Lontoossa toimiva IISS arvioi, että Venäjän sotilasmenot ovat supistuneet jopa 45 prosenttia vuoden 1992 jälkeen.

Tästä huolimatta Venäjän puolustusbudjetti (arviolta 82 miljardia dollaria) on edelleen maailman toiseksi suurin heti Yhdysvaltojen jälkeen.

Presidentti Boris Jeltsinin puheisiin asevelvollisuuden lopettamisesta ei IISS:ssa uskota. Vaikka vain alle puolet asevelvollisista saapuu nykyisin kutsuntoihin, asevoimien miesvahvuutta voidaan tuskin ylläpitää muulla tavoin lähitulevaisuudessa, raportissa todetaan. Tutkijoiden mukaan palkka-armeija tulisi liian kalliiksi.

Ei kykyä uudistuksiin

Venäjällä on suunniteltu puolustusdoktriinin muuttamista siten, että asevoimista tulisi nykyistä nopeammat ja liikkuvammat. IISS:n tutkijoiden mukaan tämänsuuntaisia organisaatiouudistuksia ei ole kuitenkaan vielä tehty.

Venäjä pystyy tuottamaan hyvin koulutettuja erikoisjoukkoja tiettyihin yksittäisiin tehtäviin, mutta yleisesti koulutus ja aseiden huolto on niin heikkoa, ettei kykyä laajoihin yhteisoperaatioihin eri aselajien välillä löydy, IISS:n raportissa todetaan.

Esimerkkinä tutkijat mainitsevat ilmavoimat, missä osa lentäjistä ei pääse lentämään ollenkaan ja toisille tarjotaan vain 30 lentotuntia vuodessa. Tämä on riittämätöntä jo lentoturvallisuuden takaamiseksi, puhumattakaan taistelukyvyn ylläpitämisestä, IISS toteaa.

Selkein osoitus Venäjän asevoimien rappiosta on Tshetshenian sota, joka on niellyt muutenkin tiukilla olevasta puolustusbudjetista vuosittain 12-25 prosenttia. IISS arvioi, etteivät venäläisten joukot kykene nykyisellään kuin korkeintaan torjumaan tshetsheenien sotatoimia.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.