Näin ihollesi käy, kun pidät tipattoman tammikuun!

Mitä ovat AHA- ja BHA-hapot? 1:04
Oletko jo kokeillut suosittuja AHA- ja BHA-happoja ihonhoidossa?

Tipattomalla tammikuulla on lukuisia hyviä ominaisuuksia. Myös ihosi kiittää näkyvillä muutoksilla.

Tipattoman eli alkoholittoman kuukauden viettäminen on monella tapaa hyödyllistä, kertoo Oma Lääkärisi. Kun alkoholia ei nauti kuukauteen, elimistö puhdistuu ja aineenvaihdunta normalisoituu ja mahdollisista unihäiriöistä voi päästä eroon. Myös mieli voi virkistyä ja masentuneisuus väistyä. Tipattomuus auttaa myös painonhallinnassa, sillä alkoholissa on runsaasti turhia kaloreita.

Tipattomalla tammikuulla voi olla hyviä vaikutuksia myös iholle. Well + Good -verkkojulkaisun mukaan jopa kuukaudessa hipiässä voi huomata näkyviä muutoksia.

– Alkoholi ei yleisesti ottaen ole hyväksi ihollesi, dermatologi Rachel Nazarian kertoo.

Vuonna 2019 valmistuneen tutkimuksen mukaan alkoholin säännöllinen nauttiminen aiheuttaa vitamiinien puutosta, kudosvaurioita ja tulehduksia sekä laskee kollageenin tuotantoa. Iholla vaikutukset voivat näkyä pöhötyksenä, turvotuksena silmäluomilla, velttoutena ja näkyvinä pintaverisuonina kasvoilla. Nämä kaikki ovat ikääntyvän ihon merkkejä, joita alkoholi saattaa korostaa. Alkoholilla on vaikutusta myös ihon omaan luontaiseen vastustuskykyyn, mikä tarkoittaa sitä, ettei ihosi pysty suojautumaan entiseen tapaan ulkoisilta stressitekijöiltä, kuten ilmansaasteilta.

Alkoholi kuivattaa ihoa

– Alkoholi kuivattaa kehoa. Iho on ensimmäisiä kohtia, mistä kuivumisen voi huomata, muistuttaa puolestaan dermatologi Stacy Chimento.

Mieti vaikka, miltä kasvosi näyttävät juhlien jälkeen seuraavana päivänä, kun podet krapulaa. Näytät todennäköisesti pöhöttyneeltä, iho samealta ja laikukkaalta.

– Alkoholi aiheuttaa tulehdusta, joka näyttäytyy laikukkuutena, punaisuutena, rusotuksena ja kuivuutena, hän jatkaa.

Sen lisäksi, että alkoholi kuivattaa kehoa, sisältävät monet alkoholipitoiset juomat runsaasti sokeria. Makeat siiderit ja cocktailit voivat pidemmän päälle edesauttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä.

Vaikka ihonhoito ei välttämättä ole pääsyy sille, miksi moni haluaa kokeilla tipattoman kuukauden pitämistä, on se varmasti monelle erittäin tervetullut sivuvivahde.

Kuukauden aikana ihon vastustuskyky voimistuu, tulehtuneisuudesta johtuva punoitus ja arkuus laskevat ensimmäisen parin viikon aikana. Samalla iho löytää taas luontaisen hehkunsa.

– Jos vielä korvaat normaalisti nauttimasi alkoholin jollain terveellisellä, antioksidantteja ja tulehdusarvoja vähentävillä ainesosilla sisältävällä juomalla, kuten granaattiomenan mehulla, saatat todennäköisesti nähdä vielä parempia tuloksia jo parin viikon jälkeen, dermatologi Nazarian huomauttaa.

Tehostetta ihonhoidosta

Nazarianin mukaan alkoholin aiheuttamia iho-ongelmia voi hoitaa myös paikallisesti. Kosteuttavat ainesosat, kuten hyaluronihappo ja keramideja sisältävät hoitovoiteet ja seerumit, sammuttavat kuivan ihon janoa. Lisäksi nikotiiniamidia sisältävät hoidot laskevat tulehdusta ja punaisuutta. Kokeile vaikkapaThe Ordinary -merkin Niacinamide 10% + Zinc 1% -hoitoa ja La Roche-Posayn Hyalu B5 Hyaluronic Acid -seerumia.

Jos päätät lopettaa tipattoman viettämisen kuukauden vaihtuessa, dermatologi Nazarian suosittelee pitäytymään maltillisissa annoksissa punaviiniä. Tosin uutisoimme aiemmin, ettei punaviini välttämättä ole jokaisella paras vaihtoehto ihonhoidon kannalta. Vaikka punaviiniä usein ylistetään sen sisältämien antioksidanttien tutkittujen terveysvaikutusten takia, on punaviini myös juoma, joka voi pahentaa erilaisista ihosairauksista kärsivien oireita entisestään.

Kippis siis tipattomalle tammikuulle, vuoden parhaalle teolle ainakin ihon kannalta!

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat