Ihmiskauppaa aletaan torjua Suomessa uusin keinoin – tätä se tarkoittaa

Suomessa eniten työhön liittyvää ihmiskauppaa – tällaisista rikoksista on kyse 5:28
Suomessa on eniten työhön liittyvää ihmiskauppaa – tällaisista rikoksista on kyse: Katso video!

Työ ihmiskaupan ja työperäisen hyväksikäytön kitkemiseksi tehostuu, kun poliisin uusi valtakunnallinen tutkintaryhmä pääsee vauhtiin ja hallitusohjelman lukuisia kirjauksia pannaan toimeen. Urakka on kuitenkin iso. Työsuojelun ulkomaalaisvalvonnassa havaitaan usein esimerkiksi alipalkkausta, ja ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään ohjautuu yhä enemmän ihmisiä.

Hyväksikäyttöä tavataan erityisesti ravintola- ja siivousaloilla sekä kausityössä maataloudessa. Myös rakennusalalla, jossa on tavallista käyttää moniportaista alihankintaa, on riski hyväksikäytölle.

Poliisin uusi erikoisryhmä paljastaa ja tutkii sekä työperäistä että seksuaalista ihmiskauppaa ja niihin liittyviä rikoksia kuten kiskonnantapaista työsyrjintää ja paritusta. Ryhmässä työskentelee kaksi tutkinnanjohtajaa ja 17 muuta poliisia. Lisäksi keskusrikospoliisiin on perustettu kolme virkaa analyyttisempaan ihmiskaupan tutkintaan.

– Rekrytoinnit ovat edenneet jo loppusuoralle. Pääsemme vauhtiin hyvinkin pian, kertoo erikoisryhmää johtava rikostutkintayksikön johtaja Jonna Turunen Helsingin poliisilaitoksesta.

Ryhmä tutkii poliisilaitosten rajat ylittävää ammattimaista rikollisuutta. Turunen kertoo, että tiedossa on jo tutkintaan tulevia juttukokonaisuuksia.

Epäilynä siivoojan hyväksikäyttö

Varsinaisia tilastotietoja työvoiman hyväksikäytön laajuudesta ei ole. Jotain osviittaa antaa se, että kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki vuonna 2019 noin 850 ulkomaalaisvalvonnan tarkastusta, työsuhteen vähimmäisehtojen noudattamisessa löytyi paljon puutteita. Rakennusalalla puutteita palkkauksessa havaittiin liki 70 prosentissa tarkastuksista.


Myös valvonnan kannalta hyödylliset vihjeet ovat lisääntyneet. Eniten vihjeitä tulee rakennus- ja ravintola-aloilta. Tyypillisesti työperäinen hyväksikäyttö Suomessa on sitä, että työntekijää erehdytetään työpäivän pituudessa ja palkan määrässä. Räikeässä riistossa työntekijä joutuu esimerkiksi nostamaan tililtä palkkansa ja antamaan sen takaisin työnantajalle. Karuimmissa tapauksissa uhriin kohdistetaan uhkailua tai väkivaltaa.

Tuoreessa pääkaupunkiseudulla paljastuneessa tapauksessa yrityksen omistajan epäilleen käyttäneen ainakin yhtä naispuolista siivoojaa seksuaalisesti hyväkseen. Tapausta tutkitaan törkeänä ihmiskauppana ja seksuaalisena hyväksikäyttönä. 

Hallitus vauhdittaa toimia 

Hallitusohjelmassa on useita kirjauksia, joilla tehostetaan ihmiskaupan ja hyväksikäytön vastaista työtä. Talkoisiin osallistuu oikeusministeriössä hallintorajat ylittävä työryhmä, joka on päässyt loppusuoralle ihmiskaupan vastaisen toimintaohjelman valmistelussa. 

– Tavoitteena on parantaa ihmiskaupan ilmituloa ja tunnistamista, tehostaa rikosvastuun toteutumista ja edistää uhrien mahdollisuuksia saada apua, määrittelee valtioneuvoston ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattori Venla Roth.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä valmistelee uutta lakia uhrien auttamiseksi. Lisäksi aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet saavat yhteensä 15 henkilötyövuoden lisäyksen ulkomaalaisten työntekijöiden työolojen ja -lupien valvontaan sekä tukipalveluihin.

Miksi ihmiskauppa ja työperäinen hyväksikäyttö saavat paljon huomiota? 

– Viranomaiset toteuttavat poliittista tahtoa. Nykyiselle hallitukselle ja sen usealle ministerille kyse on tärkeästä asiasta.

Lue myös:

    Uusimmat