Ihmiset ostavat maailmalla enemmän tavaraa kuin palveluja – se tuo rahaa Cargotecille ja Konecranesille

1:54
Video: Tavaraliikenteen kasvu sai Cargotecin parantamaan tulostaan.

Tavara liikkuu maailmalla, kun ihmiset panevat koronan myötä rahojaan nyt enemmän materiaan kuin palveluihin. Lastinkäsittely-yritykset Cargotec ja Konecranes ovat parantaneen tuloksiaan, kun tavaraliikenne on elpynyt.

Erityisesti Cargotec on saanut paljon uusia tilauksia ja hyvän kehityksen uskotaan jatkuvan. Cargotec kerää laajasti tietoa maailmalta tavaravirtojen kehityksestä.

– Konttiliikenne kasvoi 13 prosenttia ja odotetaan kasvavan kaksinumeroisella luvulla  myös toisella vuosipuoliskolla. Omissa laitteissa näkyy jatkuvaa käyttöä ja moni laitteista toimii täydellä kapasiteetilla tällä hetkellä. Myös rakennustoiminta, joka vaikuttaa meillä Hiabin myyntiin on kasvanut 11 prosenttia, kertoo Cargotecin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen.

Cargotecin tilaukset olivat vuoden ensimmäisellä puolikkaalla jopa 69 prosentin nousussa ja liikevoittakin kertyi noin 28 prosenttia enemmän  vuodentakaiseen verrattuna, yhteensä 121 miljoonaa euroa.

Erityisesti satama- ja teollisuusnostureita tekevä Konecranes paransi niin ikään tulostaan ja tilaukset kasvoivat ensimmäisen puolen vuoden aikana lähes viidenneksen viime vuoden vastaavaan aikaan.

Liikevoitto kasvoi yli 60 prosentilla, mutta koronapandemia hidastaa yhä yhtiön toimintaa ja aiheuttaa epävarmuutta.

– Pandemia vaikuttaa yhä liiketoimintaamme. Ja meillä on yhä komponenttipulaa ja vaikeuksia logistiikassa. Ongelmat vähensivät myyntiämme, mutta pystyimme silti kasvattamaan myyntiä vuositasolla. Oma joukkueemme on pärjännyt haasteiden keskellä todella hyvin ja kkitän työntekijöitämme tästä, sanoo Konecranesin toimitusjohtaja Rob Smith.

Sijoittajia eivät yhtiöiden tulostiedot keskiviikkona vakuuttaneet, sillä molempien yhtiöiden pörssikurssit laskivat Helsingin pörssissä noin seitsemällä prosentilla keskiviikkona

Toteutuuko fuusio?

Konecranes ja Cargotec haluavat sulautua yhteen suureksi lastinkäsittelyalan yritykseksi. Lupa yhdistymiseen on parhaillaan muun muassa EU:n syynättävänä, jotta markkinoille ei synny liian suurta yritystä.

Pelkona on hintojen nostaminen, jos uusi suuryhtiö saa määräävän aseman markkinoilla.

– Lupakäsittely etenee hyvässä yhteisymmärryksessä. Käymme keskusteluja erityisesti Euroopassa, Cargotecin Vehviläinen sanoo.

Yhtiöt uskovat sulautumisen voivan tapahtua ensi vuoden heinäkuuhun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja