Mainos

Ifor lopetti, Sfor aloitti Bosniassa

Kansainvälinen Bosnian rauhanturvajoukko Ifor päätti tänään vuoden mittaisen tehtävänsä Bosniassa. Työtä jatkaa niin ikään Nato-johtoinen Sfor-joukko.

Daytonin rauhansopimuksen valvomisvaltuudet siirrettiin uudelle joukolle juhlallisessa paraatissa Sarajevossa. Sfor-joukon toimikausi on puolitoista vuotta, ja sen on läsnäolollaan tarkoitus estää sodan puhkeaminen uudelleen.

Uuden joukon nimi on vakausjoukko ja siitä käytetään lyhennettä Sfor. Ensimmäinen joukko oli saanut nimensä Daytonin rauhansopimuksen toteuttamisen valvomisesta ja se tunnettiin Ifor-lyhenteenä. Myös uusi joukko seuraa rauhansopimuksen noudattamista. Sfor-joukoissa rauhanturvaajia on 35 000, kun heitä oli Iforissa enimmillään lähes 60 000.

Suomi osallistui Iforiin ja osallistuu myös Sforiin. Yhdysvalloista uudessa Sfor-joukossa on 8 000 miestä. Siihen osallistuu myös saksalaisjoukkoja. Kun entinen Ifor-joukko oli englantilaiskomentajan alaisuudessa, niin uusi toimii amerikkalaisten alaisuudessa. Uusi joukko ei etsi sotarikollisia.
(STT-DPA-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.