Mainos

Idänkauppaan lopultakin takuusopimukset

Suomalaisyritysten Venäjä-viennin yksi ikuisuuskysymys on ratkennut, kun ns. takuu- ja rahoitussopimukset allekirjoitettiin. Sopimusten uskotaan poikivan tuntuvasti lisää vientiä Venäjälle. Ministeri Ole Norrback ja Venäjän valtiovarainministeri M.M. Zadornov allekirjoittivat sopimukset presidentti Martti Ahtisaaren Moskovan matkan yhteydessä tänään.

Sopimukset koskevat sekä julkisia että yksityisiä hankkeita. Julkisia hankkeita koskevan puitesopimuksen mukaan Venäjän hallitus takaa miljardin markan arvosta suomalaisten pääomatavaroiden ja palvelujen vientiä Venäjälle. Takuukeskus ja Venäjän finanssiministeriö tekevät päätökset hankkeista, joihin takuu ulotetaan. Kärjessä ovat Venäjän hallituksen etusijalle asettamat hankkeet.

Yksityisiä hankkeita koskevan sopimuksen tarkoituksena on edistää suurten suomalaisten investointien toteuttamista Venäjällä. Venäjän hallitus ei takaa näiden luottojen takaisinmaksua, mutta antaa kaupoille ns. Letter of Comfortin, joka helpottaa hankkeisiin liittyvän lupamenettelyn hoitoa. Sopimukseen voidaan ottaa hankkeita yhteensä yhden miljardin markan arvosta.

Takuukeskuksen Venäjä-vastuut ovat tällä haavaa noin 700 miljoonaa markkaa. Lisäksi Takuukeskuksella on jonossa kolmisenkymmentä sellaista hanketta, johon uutta takuumenettelyä voitaisiin soveltaa. Näiden hankkeiden yhteisarvo on noin 1,3 miljardia markkaa.

Takuukeskus vastaa myös 60 suomalaisyrityksen kulutustavaraviennin rahoitusjärjestelystä 140 venäläiselle ostajalle. Tämän viennin arvo vuositasolla on noin puoli miljardia markkaa. Takuukeskus on valtion laitos, joka tarjoaa yrityksille ja rahoittajille vientitakuita ja valtiontakauksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.