Mainos

Iäkkäiden työllistyminen olematonta - Tanskasta apua?

Kuusikymppisistä työttömistä vajaa kymmenes työllistyy. Ministeriössä peräänkuulutetaan Tanskan työllistämistoimia.

Helsingin Tattarisuolta löytyy onnellinen mies.

- Tämä on kuin pieni lottovoitto, hymyilee Jari Manninen.

Huoltoasentaja Manninen ehti hakea yli sataan eri työpaikkaan reilun kahden vuoden aikana ja lopulta kesäkuussa tärppäsi. Mies pääsi peräti oman alan hommiin.

- Kyllä se aika arpapeliä ja tuskaista oli. Nykyään ei oikein edes ilmoiteta, että "ei kiitos" tai jotain vastaavaa. Jotenkin sitä tuli sellainen olo, että kelpaako sitä enää mihinkään. Ehkä sitä alkoi miettimään sitä omaa ikää, mutta kyllä sitä vaan haluaa löytää sen työn, kun on kuitenkin käsillä töitä tekevä ihminen. Kyllä se sieltä tulee, Manninen, 44, tuumaa.

Tuntuu rajulta, että päältä nelikymppinen työmies joutuu pähkäilemään, onko hän liian vanha työmarkkinoiden käytettäväksi. 

- Kuitenkin tietää, että on työkokemusta takana ja ammattitaitoa. En koskaan lannistunut siinä hakuvaiheessa. 

Manninen oppii työttömyyden aikana ymmärtämään syvemmin ylipäätänsä työttömiä.

- Nykymaailma tuntuu nyt vain olevan sellainen, että ammattitaito ei välttämättä ole se valttikortti. Mutta jos ei vanhempia työntekijöitä palkata, niin se ammattitaito häviää siinä mukana. 

Ministeriössä ennustetaan synkkenevää

Jos keski-ikäisillä leivän syrjään pääsyy tuottaa vaikeuksia, sitä vanhemmilla on vielä rutosti hankalampaa. Ministeriössä on ensimmäistä kertaa selvitetty, kuinka moni työtön työnhakija työllistyy. Vuoden 2012 osalta tilanne näyttää tältä. Nuorista työllistyi joka toinen, keski-ikäisistä vajaa kolmas, alle kuusikymppisistä reilu viidennes, mutta iäkkäistä vain alle joka kymmenes eli heistä noin 4000 henkilöä pääsi kyseisenä vuonna työelämään kiinni. Vuosi 2013 näytti vielä heikommalta erityisesti ikääntyneiden osalta. Silti edessä on synkkenevää.

- Työllisyysaste tulee heikkenemään edelleen, arvioi työmarkkinaneuvos Matti Sihto.

Muun lisäksi hän uskoo, että Venäjä-pakotteet tulevat heikentämään Suomen työllisyysastetta. Sihto kuitenkin muistuttaa, että iäkkäiden tilanne on parempi kuin viime vuosituhannen puolella, jolloin vanhemmat polvet eivät tuntuneet saavan töitä ollenkaan. 

Ministeriöstä varoitetaan, että eläkeratkaisukeskustelun yhteydessä esille tuodun työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden poistaminen tulisi kalliiksi. Sihto haikailee oppia Tanskasta.

- Meillä yli kuusikymppisten aktivointiaste, eli aktiivitoimenpiteissä olevien osuus työttömien työnhakijoiden piirissä, on runsas viisi prosenttia. Tanskassa se on yli 60 prosenttia. Ja Tanskassa on vielä kaiken lisäksi sellainen perälauta, että jos nämä kaikki toimenpiteet eivät auta, kunta järjestää heille takuutyöpaikan, Sihto kertoo.

Yhteensä työttömiä työnhakijoita oli reilu 523 000 vuonna 2013. Heistä työllistyi vajaa 165 000. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.