Mainos

IAEA:n vierailu Pohjois-Koreaan saattaa viivästyä

Pohjois-Korea ei ole vahvistanut aiemmin esittämäänsä kutsua atomienergiajärjestölle. Syynä ovat maan jäädytettynä olevat varat, joita ei ole vielä palautettu.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n vierailu Pohjois-Koreaan saattaa viivästyä.

Pohjois-Korean viranomaiset ilmoittivat tänään Wienissä, ettei maa ole vielä valmis vahvistamaan virallisesti IAEA:n tarkastajille esittämäänsä kutsua, koska se ei ole saanut takaisin jäädytettynä olleita varojaan.

IAEA:n on määrä vierailla Pohjois-Koreassa ensi viikolla keskustelemassa Yongbyonin ydinvoimalan sulkemisesta.

Kiista 25 miljoonasta dollarista

- Olemme jo kertoneet IAEA:lle, ettemme vastusta sitä, jos he valmistelevat yhä vierailuaan aiemman suunnitelman mukaan. Emme kuitenkaan vahvista vielä vierailun aikataulua virallisesti. Ainoa syy tähän on se, että rahojen siirto on kesken, Pohjois-Korean lähetystön tiedottaja Hyon Jong Man sanoi.

Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Kisljak sanoi kuitenkin muutamaa tuntia myöhemmin, että rahojen siirtoon liittyvät ongelmat oli saatu ratkaistua. Rahoja oltiin hänen mukaansa juuri siirtämässä Pohjois-Korean tilille itävenäläiseen pankkiin.

- Kaikki tarpeelliset sopimukset on saatu tehtyä. Kaikki takuut on saatu. Voimme jo lähteä siitä, että asia on ratkennut, hän vakuutti.

Kyse on Yhdysvaltojen macaolaiseen pankkiin jäädyttämistä varoista, jotka Yhdysvallat lupasi helmikuussa vapauttaa, jos Pohjois-Korea sulkee vastineeksi Yongbyonin ydinvoimalan.

Venäjä tarjoutui viime viikolla auttamaan rahojen siirtämisessä Pohjois-Korealle, kun siirto oli takkuillut pitkään.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.