Hyytyikö auton akku? Tästä syystä sitä ei kannata vaihtaa itse

Tiedätkö, missä kunnossa ajoneuvosi akku on ja miten siitä pidetään huolta? Nykyautojen akun vaihto on parempi jättää ammattilaisten käsiin.

Suurin osa kuljettajista ei kiinnitä huomiota akkuun, jollei se lakkaa toimimasta. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun moottori ei enää käynnisty, voi olla liian myöhäistä tehdä yksinkertainen huolto.

Kuljettajat voivat kuitenkin helposti valmistella ajoneuvojensa akkuja talvikuukausia varten.

Kuinka voin välttää auton käynnistysongelmat talviaikaan?

– Auton akku pitää testauttaa säännöllisesti. Voit kysyä akkutarkastusta korjaamoilta. Usein ne tarjoavat jopa ilmaisia akkutarkastuksia.

– On tärkeää puhdistaa akun kansi ja navat antistaattisella liinalla.  Kosteus ja likaa lisäävät akun itsepurkautumista.

– Navat pitää olla puhtaat ja kaapeliliitokset kunnolla kiristetty, ettei ylimenovastuu heikennä käynnistettävyyttä.

– Jotta akku latautuisi paremmin, aja autolla pidempiä matkoja koska lyhyissä ajoissa akku ei pysty latautumaan kokonaan. Latausta heikentää takalasinlämmitin, istuinlämmitin ja puhaltimet – erityisesti kun seistään liikennevaloissa tai liikenneruuhkassa. Myös akun virranvastaanottokyky kylmässä on rajallinen.

Voiko uuden akun vaihtaa itse?

Aiemmin oli melko helppoa vaihtaa akku itse. Nykyään ajoneuvojen monimutkaiset sähköjärjestelmät tukevat kasvavia ajomukavuus-, viihde- ja ympäristötekniikan vaatimuksia, kuten Start-Stop. Usein tarvitaan erikoistyökaluja ja -osaamista, jotta akku voidaan vaihtaa oikein.

Monissa ajoneuvoissa täytyy esimerkiksi rekisteröidä uusi akku järjestelmään vaihdon jälkeen, mikä voi olla monimutkaista. Jos akun ja ajoneuvon tietokonejärjestelmän välisessä sähköpiirissä on katkos, ajoneuvon ohjainyksiköistä ja viihdejärjestelmistä voi kadota tietoja. Elektronisia komponentteja, kuten radio ja ikkunat, voidaan joutua ohjelmoimaan uudestaan.

Toinen haaste akun vaihtamisessa itse on sen sijainnin paikantaminen ajoneuvossa. Se voi olla konepellin alla tai piilotettuna tavaratilaan.

Helpota akun vaihtoa viemällä auto korjaamolle tai sertifioituun huoltoliikkeeseen. Autojen ja akkujen asiantuntijat tietävät myös, mikä akku sopii parhaiten sinun autoosi.

Lähde: Johnson Controls Finland Oy 

Lue myös:

    Uusimmat