Hyväntekijän viittaa kantanut lelusalakuljettaja Rami Adham sai kymmenen kuukauden ehdottoman vankeustuomion

Rami Adham pitää tutkintaa epäreiluna 6:20

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään ratkaisunsa Syyrian lelusalakuljettajana tunnetun Rami Adhamin talousrikos-, rahankeräysrikos- ja väärennysjutussa. Miehelle lankesi kymmenen kuukauden ehdoton vankeusrangaistus.

Rami Adham kertoi aiemmin pitävänsä häneen kohdistunutta tutkintaa epäoikeudenmukaisena.

Adham on alkujaan tullut tunnetuksi hyväntekeväisyystyöstään Syyriassa. Hän on muun muassa vienyt leluja sodasta kärsivän Aleppon lapsille Syyriaan, mistä hän on saanut kutsumanimen lelusalakuljettaja.

Adham tuomittiin kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Tuomio tuli muun muassa rahankeräysrikoksesta, kirjanpitorikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja neljästätoista väärennyksestä. Rikokset tapahtuivat vuosina 2014-2016.

Adham kiisti kaikki rikokset lukuun ottamatta kirjanpitorikosta.
Tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja Adham voi yrittää hakea siihen muutosta hovioikeudesta.

Tuomittu jo aiemmin useampaan ehdolliseen vankeusrangaistukseen

Adham on aiemmin tuomittu useampaan ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomioita on tullut vuosina 2010, 2015 ja 2017.

Esimerkiksi vuosi sitten mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen veropetoksesta, dopingrikoksesta, huumausainerikoksesta, kirjanpitorikoksesta, kiristyksen yrityksestä sekä kahdesta pahoinpitelystä. Hän valitti tuomiosta hoviin, mutta peruutti valituksensa myöhemmin.

Miehen aiempien rangaistusten vuoksi uutta tuomiota ei voitu määrätä ehdollisena.

– Nyt syyksiluetut teot ja hänen aiemmat rangaistuksena osoittavat, että hän toimii jatkuvasti lain kielloista ja käskyistä piittaamattomasti eikä ehdollisilla rangaistuksilla ole mitä ilmeisimmin häneen ojentavaa vaikutusta, joten häneen ei voida soveltaa ehdollista rangaistusta koskevia sännöksiä, oikeuden päätöksessä sanotaan.

Adhamin ehdottoman vankeusrangaistuksen tuomio liittyy hänen Suomi Syyria Yhteisö -yhdistyksen toiminnassa ilmenneisiin epäselvyyksiin.

Oikeus tähdensi, ettei kyse ollut siitä, että Adham olisi huijannut laajoilta joukoilta rahaa olemattomaan tarkoitukseen sekä henkilökohtaisessa hyötymistarkoituksessa.

Oikeuden mukaan Adham kuitenkin suhtautui piittaamattomasti kirjanpitovelvollisuuteen, eikä kirjanpitoaineisto ole antanut oikeaa kuvaa yhdistyksen tilanteesta. Tilinpäätösten laatiminen ajallaan on koko ajan laiminlyöty.

Kertoo, ettei tiennyt luvan tarpeesta

Adham kertoi oikeuskäsittelyn aikana, että päätti perustaa Suomi–Syyria-yhteisön seurattuaan sivusta "live-teurastusta" Syyriassa. Hän kertoi ehtineensä tehdä kuusi matkaa Syyriaan ennen kuin perusti yhdistyksen toiminnan taustaksi.

Syyttäjän mukaan Adham pani rahankeräyksen toimeen yhdistyksen nimissä ilman rahankeräyslupaa ja ehti kerätä rahaa yli 150 000 euroa ennen luvan saamista. Adham puolestaan sanoo, että hän ei kerännyt rahaa tahallaan ilman lupaa, koska ei tiennyt tarvinneensa sellaista.

–  Hän tuli tietoiseksi rahankeräysluvan tarpeesta vasta vuonna 2015. Tällä perusteella voidaan todeta, että Adham ei ole ottanut riittävästi selvää asioista toiminnan alkuvaiheessa, Adhamin kirjallisessa vastauksessa syytteeseen todetaan.

Hän sanoo hakeneensa varainkeruulupaa yhden tilikauden jälkeen. Tässä vaiheessa yhdistys oli hänen mukaansa jo varsin tunnettu.

Adhamin mukaan hän on vastannut ihmisille yksityisillä viesteillä siitä, miten he voivat tehdä lahjoituksia. Ulkomaalaisia varten hän kertoo puolestaan perustaneensa joukkorahoituskampanjan yhdistyksen nimellä.

"Puutarhamökkiin ja Turkin-tilille sukulaisten rahoja"

Kyse on oikeudessa myös siitä, mihin hyväntekeväisyysrahat päätyivät. Syyttäjän mukaan Adhamin hallinnoiman hyväntekeväisyysjärjestön rahoja on päätynyt esimerkiksi 62 000 euroa maksaneen siirtolapuutarhamökin ostoon sekä 54  000 euron arvosta Adhamin tilille Turkkiin.

Syyttäjä vaatii, että Adham ja yhdistys on tuomittava menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä reilut 310 000 euroa.

Adham perustelee puutarhamökin ostoon päätyneitä rahoja sillä, että Syyrian hätätilanteesta huolimatta esimerkiksi hänen sukunsa ei ollut lainkaan varatonta. Tässä tilanteessa eräs hänen sukulaisensa halusi Adhamin mukaan siirtää varallisuuttaan turvaan, minkä vuoksi sukulainen kasasi käteistä. Nämä rahat päätyivät Adhamin mukaan puutarhamökkiin.

Adhamin mukaan Turkin-tilille tulleet rahat olivat hänen perheensä varoja.

Hyväntekeväisyysrahat ovat Adhamin mukaan päätyneet muun muassa kouluihin ja orpolasten auttamiseen Syyriassa.

Lue myös:

    Uusimmat