Hyttynen jätti valtavat jäljet Hannan 3-vuotiaan ihoon – miten punkin pureman ja hyttysen piston oikeasti erottaa toisistaan?

Hyttysenpisto kutiaa, turpoaa ja on kipeä - milloin lääkäriin? 6:45
Hyttysenpisto kutiaa, turpoaa ja on kipeä, mutta milloin on aika suunnata lääkäriin?

Ellen, 3, sai rajun ihoreaktion hyönteisten vuoksi. Syyksi paljastui hyttysallergia. Hyttysen pistoille voi herkistyä, mutta mistä tietää, onko punainen paukama punkin vai hyttysen tekosia?

Mökillä oli paljon hyttysiä. Myös Ellen, 3, sai niiden pistoista osansa.

– Lapsi sai paljon pistoja siellä, joten annoimme allergialääkettä siellä ollessamme, Hanna Mikkola, 25, muistaa.

Elettiin kesäkuuta 2020. Kun mökiltä oli palattu kotiin, Hanna huomasi eri puolella lapsen kehoa punaisia jälkiä. Reaktio vaikutti voimakkaammalta kuin tavallisesti hyttysenpistoista.

– Jäimme alkuun niitä seurailemaan. Tilanne ei varsinaisesti pelästyttänyt, mutta koska osa ihoreaktioista oli rengasmaisia, mietimme toki punkin pureman mahdollisuutta.

Syy oli allerginen reaktio

Punkkia ei ollut missään vaiheessa näkynyt kiinni ihossa. Ihoreaktiot kuitenkin Hannan mukaan lisääntyivät ja kasvoivat, vaikka lapsi sai allergialääkettä. Hän seurasi tilannetta viikonlopun yli, mutta maanantaina suunnattiin lääkäriin.

– Lääkäri arvioi puremien perusteella, että kyseessä ei ole punkki. Arvioi olevan allerginen reaktio ja saimme ohjeeksi jatkaa allergialääkettä sekä hydrokortisonivoiteella hoitamista.

Ihoreaktio helpottui parin päivän aikana. Jos näin ei olisi käynyt, olisi aloitettu lääkitys borrelioosin hoitoon. Nyt selitys puremille kuitenkin oli allerginen reaktio hyttysen pistoista. Kesällä 2021 yhtä rajuja rengasmaisia kuvioita ei ole tullut.

– Tänä kesänä aloitimme jo ennen ensimmäisiä hyttysen puremia lääkityksen, mutta siitä huolimatta lapsi sai voimakkaita reaktioita ensimmäisistä puremista. Muun muassa silmäkulman pistosta lapsen kasvoista puolet turposi ja silmä lähestulkoon muurautui umpeen. Myöhemmin kesällä tulleista pistoista reaktio ei ollut enää yhtä voimakas, Hanna sanoo.

Miten punkin pureman ja hyttysen piston erottaa toisistaan?

Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta vahvistaa, että myös hyttysen pistosta voi saada voimakkaan ihoreaktion. Hän kommentoi aihetta yleisellä tasolla.

– Punkki jää useimmiten kiinni ihoon, hyttynen taas pistää ja jatkaa matkaansa. Punkin puremasta tulee pieni, paikallinen ärsytysreaktio, joka on noin sormenpään kokoinen ja vain hieman koholla, hyttysen pisto taas kutiaa ja siitä usein nousee kunnon paukama. Toisaalta hyttysen pistokohta voi myös olla hyvin pieni ja varsin huomaamaton, Kyrklund kuvailee.

– Punkin puremasta voi tulla paikallista ihoärsytystä, mikä voi kutista. Punkin puremassa kuitenkaan kutina ei ole yhtä yleistä tai voimakasta kuin hyttysen pistäessä.

Jos ihoon kiinnittynyt punkki kantaa borrelioosia, pureman ympärille leviää päivien kuluessa ihon tasossa oleva punoitus, joka on pyöreähkö ja kutiamaton. Tämä ihoreaktio laajenee pikkuhiljaa useamman sentin kokoiseksi.

– Kaikki punkin puremat eivät aiheuta tätä punoittavaa ihottumaa, jota kutsutaan erythema migrans -nimellä. Jos punkin puremakohtaan kuitenkin ilmaantuu pidempikestoinen useiden senttien kokoinen alue, on todennäköistä, että kyseessä on borrelia.

Toisaalta aina punoittavaa rengasta ei ilmaannu, vaikka punkki kantaisikin borreliaa.

Hyttyselle voi herkistyä ja olla allerginen

Miksi osa ihmisistä sitten saa hyttysen pistostakin valtavan paukaman tai jopa mustelman? Syitä on useita. Hyttysen pistoille voi herkistyä, mutta toisaalta elimistö voi myös tottua pistoihin. Alkukesästä pisto siis voisi aiheuttaa rankemman reaktion kuin loppukesästä.

– Joidenkin iho on myös herkempi reagoimaan ärsykkeille kuin toisten. Myös lääkkeet voivat vähentää hyttysen piston aiheuttaman reaktionvoimakkuutta, tyypillisempänä totta kai allergialääkkeet, mutta myös jotkut trisykliset masennuslääkkeet, jos niillä on antihistamiinivaikutusta.

Hyttyselle voi myös olla allerginen. Jos näin on, pisto saattaa aiheuttaa voimakkaan reaktion. Vaikka reaktiot olisivat aiempina kesinä olleet lieviä, tilanne voi tänä vuonna olla toinen; hyttyselle voi nimittäin allergisoitua myös ajan saatossa.

Vaikka olo olisi tukala, pistoskohtaa ei saisi raapia. Antihistamiini ja kortisonivoide voivat lievittää oireita.

– Jos tulee voimakkaita paikallisoireita, voimakasta turvotusta, tai yleisoireita, kannattaa hakeutua lääkäriin. Lääkäriin voi myös hakeutua, jos reaktiot eivät tunnu häviävän itsekseen ajan kanssa, Kyrklund vinkkaa.

Katso myös: Inhoavatko verenimijät elektronista musiikkia? Entä miksi toiset ihmiset vetävät puoleensa itikoita? Hyönteistutkija vastaa hyttysmyytteihin:

Lue myös:

    Uusimmat