Ovatko hyttyset aina juuri sinun kimpussasi? Yksi ihmisryhmä on niistä "oikein herkullinen"

Hyönteisguru kertoo parhaat vinkit hyttysiltä suojautumiseen 1:19
KATSO MYÖS VIDEO: Hyönteisgurun parhaat vinkit hyttysiltä suojautumiseen!

Hyttysen pistoilta välttyy kesällä tuskin kukaan. Lääkäri kertoo vinkkejä pahojen oireiden hoitoon sekä paljastaa, mitkä seikat itikoita houkuttelevat.

Kesä on jälleen täällä, samoin hyttyset. Kerroimme aiemmin, miksi kesän ensimmäiset hyttysenpistot tuntuvat paisuvan suuremmiksi, mutta myöhemmät eivät niinkään. 

Ennakoi!

Yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta kertoo, että mikäli hyttysen pistoista tulee häiritseviä oireita, olisi tärkeää osata ennakoida niitä. Jos saat isoja, kutisevia paukamia, kannattaa antihistamiini ottaa jo ennen kuin menet jonnekin, missä itikoita on. 

Lääkkeen ottaminen kannattaa aloittaa päivää ennen tai viimeistään samana päivänä, kun ollaan menossa mökkilomalle. Sen ottamista kannattaa jatkaa vielä pari päivää reissun jälkeen. 

– On helpompi ehkäistä kuin hoitaa, kun paukamat ovat jo isoja ja kutisevat, Lagus sanoo.

Älä raavi!

Hyttysen pistoja voi toki tulla, vaikka kuinka ennakoisi, eikä ennakointia aina muista. Oireita voi lievittää kortisonivoiteella. Paukamille voi laittaa apteekista saatavia voiteita, lapsille mietoja sellaisia. 

– Tärkeää olisi yrittää olla raapimatta, mutta se on totta kai tosi vaikeaa, Lagus sanoo.

Pistokohtaa raapiessa iho rikkoutuu herkästi. Kesällä iho on hikinen, lämmin ja kenties ulkona ollessa hieman likaantuukin. Lisäksi tulee kontaktia muihin ihmisiin. Kaikki tällainen lisää ihon tulehduksen riskiä.

Hyvin rajut oireet erittäin harvinaisia

Jos kutina tai muu oire tuntuu pahasti häiritsevän elämää, voi lääkärin kanssa keskustella kortisonitablettien mahdollisuudesta. Niistä voi olla hyötyä silloin, jos muut hoitokeinot eivät auta.

Laguksen mukaan kortisonitabletteja käytetään vain hyvin rajuissa tapauksissa, koska vahvoilla tropeilla on monia haittavaikutuksia. Lisäksi niin rajut oireet ovat hyvin harvinaisia ja yleensä riittää paljon vähempikin. Lue täältä, miten voit hoitaa erilaisia hyönteisten pistoja, puremia ja allergiaoireita!

Hyttysiä houkuttelee ainakin hengityksen hiilidioksidi

Jos tunnet olevasi oikea hyttysmagneetti, et välttämättä ole aivan väärässä. Tietyt asiat voivat houkutella hyttysiä.

Lagus kertoo, että yksi tällainen tekijä voi olla hengittämämme hiilidioksidi. Lisäksi ihmiskehon lämpö ja hikoilevampi iho saattaa houkutella niitä.

– Esimerkiksi raskaana olevat naiset ovat ryhmä, joka on oikein herkullinen, Lagus naurahtaa.

Aivan varmasti ei kuitenkaan tiedetä, miksi jotkut ihmiset ovat enemmän hyttysten mieleen kuin toiset. On esitetty myös teoria myös siitä, että vaatteiden värillä voi olla vaikutusta houkuttelevuuteen.

Katso myös video: Miten hyttysiä voisi karkottaa luonnonmukaisesti? Testasimme yhtä niksiä!

Miten hyttysiä voisi karkottaa luonnonmukaisesti? MTV testasi yhtä niksiä 2:41
Karkottaako tämä keino hyttyset?

Lue myös:

    Uusimmat