Tutkijat uskovat selvittäneensä, miltä ihmisen veri hyttysistä maistuu – tiedätkö, miksi hyttyset ylipäätään pistävät?

Amerikkalaisten tutkijoiden mukaan naarashyttyset ovat uskomattoman taitavia havaitsemaan suolaisenmakealta maistuvaa verta pistimensä avulla.

Howard Hughesin lääketieteellisen instituutin tutkijatiimi on saattanut löytää vastauksen kysymykseen, miltä ihmisen veri hyttysestä maistuu. Tutkijoiden mukaan veri maistuu hyttysen pistimessä hieman suolaiselta ja hieman makealta.

Tavallaan veri on siis hyttysille kuin suolaista kinuskia ihmisille, luonnehtii tutkimuksesta uutisoinut New York Post. Hyttysen makuaisti on toki täysin erilainen kuin ihmisen.

Ja vaikka osa ihmisistä näyttää olevan hyttysten mielestä toisia herkullisempia, on kaikkien ihmisten veri riittävän maukasta itikoille, tutkijat toteavat.

Naarashyttysillä kaksi eri "suuta" kahdelle erilaiselle aterialle

Vain naarashyttyset imevät verta. Naaraat käyttävät omaksi ravinnokseen kukkien mettä ja imevät verta ravinnoksi hedelmöittyneille munilleen, minkä vuoksi tutkijat epäilivät, että naarashyttysten tulee kyetä erottelemaan erilaisia makuja. 

Epäily osoittautui todeksi. Tutkijat huomasivat, että naarashyttysillä on jopa eri "suut" erilaisille aterioille. Veriateriaa varten hyttysellä on pistimen kaltainen imukärsä, joka lävistää saaliin ihon.

Neuron-lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan tutkijat esittävät, että naarashyttysten pistin on viritetty havaitsemaan ainakin neljää veressä esiintyvää yhdistettä. Hyttysiä muokattiin geneettisesti, jotta tutkijat näkivät, mitkä hyttysen hermosolut aktioituivat verta maistettaessa.

Tutkijat huijasivat hyttysiä odottamaan veriateriaa tarjoamalla niille neljästä aineksesta – glukoosista, suolasta, ruokasoodasta ja adenosiintrifosfaatista – tehtyä sekoitusta. Adenosiinitrifosfaatti eli ATP on runsasenerginen yhdiste, joka ei maistu ihmisistä miltään, mutta näyttää olevan hyttysille varsin palkitseva elämys.

Vain puolet hyttysten makuja aistivista hermosoluista aktivoitui tutkijoiden tarjoamista aterioista, jotka sisälsivät joko keinotekoista tai oikeaa verta, kun taas puolet ei reagoinut mihinkään. Tutkijat päättelivät, että hyönteiset ovat niin taitavia havaitsemaan verta, että ne erottivat sen makeasta medestä välittömästi.

Apua hyttysten levittämiin tauteihin?

Tutkijat toivovat, että parempi ymmärrys hyttysten makuaistista auttaa ihmisiä taistossaan itikoita vastaan. Yksi tapa estää hyttysiä puremasta ihmisiä voisi olla esimerkiksi suun kautta otettava lääke, joka häiritsisi hyttysen kykyä maistaa verta. Jos hyttyset eivät tunnistaisi veren makua, ne eivät teoriassa voisi levittää tauteja.

Hyttyset tappavat enemmän ihmisiä kuin mitkään muut eläimet, sillä ne levittävät tauteja, kuten malariaa, keltakuumetta ja denguekuumetta. Joka vuosi yli puoli miljoonaa ihmistä kuolee hyttysten levittämiin tartuntatauteihin.

Suomessa hyttyset ovat yleensä miltei harmittomia.

Lue myös:

    Uusimmat