Mainos

Hyssälä pitää Stora Enson "kriisipakettia" liian pienenä

Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen mukaan tehtaan alasajossa ei ole kyse kannattamattomuudesta. Hän vihjaili, etteivät "kaikki syyt ole vielä julkitulleita".

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) moittii Stora Enson hätäapupakettia riittämättömäksi metsäteollisuuden alasajosta kärsivillä paikkakunnilla.

- Kyllä viiden miljoonan euron potti tämän asian hoitoon on riittämätön. Vastaavanlaisia tilanteita on ollut alalla ennenkin, ja esimerkiksi UPM:n panos on ollut isompi. Työnantaja voisi nyt joustaa pidemmälle kuin paragrafit määräävät, evästi Hyssälä.

Hän tutustui tänään yhdessä Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen kanssa Haminassa Summan tehtaaseen, jonka Stora Enso aikoo sulkea maaliskuun lopussa.

Hyssälä tapasi myös Haminan kaupungin johtoa ja sai kuulla, että tehtaan lopettamisen välilliset vaikutukset tuntee nahoissaan yli 1000 työntekijää Haminan seudulla.

Ministeri muistutti, että hallituksen jo lupaaman 15 miljoonan euron tukipaketin lisäksi kovan iskun kokeneille paperipaikkakunnille on luvassa EU:n rakennerahastosta noin 20 miljoonaa euroa. Haminan seutu pääsee myös joulukuun alussa rakennemuutosalueeksi.

Ahosen mukaan tehtaan alasajossa ei ole kyse kannattamattomuudesta. Hän vihjaili, etteivät "kaikki syyt ole vielä julkitulleita". Tehtaalla ovat alkaneet yt-neuvottelut, jotka kestävät lyhyimmillään kuusi viikkoa.

- Valitettavasti yt-neuvotteluista on huonoja kokemuksia. Ne ovat usein pelkkää kosmetiikkaa. On järjetöntä alkaa romuttaa täällä hyviä koneita, kun on kaikki edellytykset kannattavalle toiminnalle, hän jyrisi.

Ahosen mielestä Stora Enson toimilla ei ole suoraa vaikutusta keväällä alkaviin paperialan työehtosopimusneuvotteluihin. Hän tyytyi sanomaan, että ne käydään aikanaan eikä tehtaiden sulkemisia kytketä niihin.

Hän uskoo yhä vankasti, että suomalaisella paperiteollisuudella on tulevaisuutta. Väki tehtailla kyllä vähenee, mutta tuotekehityksen ansiosta tavara on yhä jalostetumpaa.

- Tällaiset yritysten lyhytnäköiset lakkautustoimet ovat huono esimerkki nuorille, jotka aikovat tulla alalle töihin, hän pahoitteli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.