Hyötybakteerit lievittävät ärtyneen suolen aiheuttamia vaivoja

Neljästä bakteerista koostuva probioottihoito rauhoittaa tuoreen väitöstutkimuksen mukaan ärtyneen suolen aiheuttamia vatsavaivoja ja kohentaa elämänlaatua. Toistaiseksi tutkimusnäyttö ei kuitenkaan riitä yleisten hoitosuositusten antamiseen.

Ärtynyt suoli on aikuisilla yleinen vaiva, joka aiheuttaa kivuliaita ja kiusallisia vatsaoireita ja heikentää huomattavasti elämänlaatua. Oireyhtymän perussyytä ei edelleenkään tarkkaan tunneta.

Elintarviketieteiden maisteri Kajsa Kajander Helsingin yliopistosta havaitsi väitöstutkimuksessaan selviä eroja ärtyneestä suolesta kärsivien ja verrokkien suolistomikrobiston koostumuksessa. Ripulista kärsivillä oli esimerkiksi selvästi vähemmän laktobasilleja kuin ummetukseen taipuvaisilla. Ummetuksesta kärsivillä oli puolestaan korkeampi pitoisuus Veillonella-ryhmän bakteereita kuin terveillä verrokeilla.

Probioottihoito lievitti merkitsevästi ärtyneeseen suoleen liittyviä vatsaoireita ja kohensi näin potilaiden elämänlaatua. Suolen toimintaan ja suolistomikrobiston koostumukseen hoito ei kuitenkaan näyttänyt vaikuttavan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat