Hyökkäys suurlähetystöön ei saa toistua, linjaa Irak

Irakin ulkoministeriö sanoo lausunnossaan, että Ruotsin Bagdadin-suurlähetystön hyökkäys ei saa toistua.

Ulkoministeriö vahvistaa, että diplomaattisia suhteita koskevaa Wienin yleissopimusta on noudatettava.

– Ulkoministeriö vahvistaa täysin sitoutuneensa maiden välisten diplomaattisuhteiden sääntelyä koskevaan Wienin yleissopimukseen ja uusii kotimaisille diplomaattisille edustustoille lähettämänsä kirjeen, jossa todetaan, että Irakin hallitus on vastuussa edustustoissa työskentelevän diplomaattisen henkilöstön suojelusta ja turvallisuudesta, Irakin ulkoministeriö kirjoittaa lauantaina lausunnossa.

Mikä tahansa suurlähetystön hyökkäystä vastaava teko tulee johtamaan oikeustoimiin, ulkoministeriö sanoo.

Ruotsin ulkoministeriö sanoi, että Irakin vastuu suurlähetystön suojelusta on "ilmeisesti vakavasti murtunut".

Irak sai aiemmin myös kritiikkiä muun muassa EU:lta ja Yhdysvalloilta, koska se ei ollut suojellut suurlähetystöä Wienin sopimuksen mukaisesti.

Lähetetty henkilökunta palasi Ruotsiin

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä mielenosoittajat tunkeutuivat Ruotsin suurlähetystön tiloihin ja sytyttivät lähetystöalueella tulipalon. Suomen lähetystö sijaitsee samalla alueella.

Ruotsin lähetystön henkilökunta poistui torstain ja perjantain välisenä yönä maasta ja palasi Ruotsiin. Syynä on turvallisuus, Ruotsin ulkoministeriö sanoi perjantaina.

Ulkoministeriön kabinettisihteeri kutsui Irakin asiainhoitajan koolle torstaina. Keskustelussa todettiin, että suurlähetystön hyökkäys on "täysin mahdoton hyväksyä". Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström on myös käynyt irakilaisen kollegansa kanssa keskustelun, jossa esitettiin sama viesti.

Mielenosoittajat olivat tuohtuneet siitä, että Ruotsin viranomaiset olivat antaneet luvan Koraania häpäisevälle mielenosoitukselle Ruotsissa. Tukholmassa järjestettiin torstaina Irakin suurlähetystön edustalla mielenosoitus, jossa tallottiin ja potkittiin Koraania.

Aiemmin kesäkuussa Koraanin poltto Tukholmassa aiheutti niin ikään vahvan reaktion islamilaisessa maailmassa.

Mielenosoittajat protestoivat Bagdadin Ruotsin suurlähetystön edessä 3:17
Mielenosoittajat protestoivat Bagdadin Ruotsin suurlähetystön edessä torstaina 21.7.

Juttua on täydennetty lisätiedoilla kello 8.39.

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat