Hyödyt lyövät ällikällä! Kysely paljastaa, miksi sinunkin pitäisi lukea ennen nukkumaanmenoa

8:45
Suomalaisten lukutaito rapautuu. Videolla keskustellaan, miten ilmiöön voitaisiin puuttua.

Reilu tuhat ihmistä tavoittanut kysely osoittaa, että iltalukemisella on huikeita vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin. Vastausten perusteella kirjaan tarttuminen ennen nukkumaanmenoa on yhteydessä myös parempaan palkkaan.

Sleep Junkie -yrityksen teettämän kyselyn mukaan sängyssä lukemisella on suotuisia vaikutuksia niin uneen, terveyteen kuin tulotasoonkin.

Säännöllinen eli yli viisi kertaa viikossa tapahtuva sängyssä lukeminen auttaa vastaajien mukaan rentoutumaan, vähentämään stressiä, helpottamaan nukahtamista, keskittymään ja parantamaan unen laatua. Lisäksi usein iltaisin lukevat vastaajat kertoivat lukemisen parantavan heidän muistiaan ja myötäelämisen taitojaan.

Useampana kuin viitenä iltana viikossa sängyssä kirjaan tarttuvat näyttivät myös elävän terveellisemmin kuin ihmiset, jotka eivät juurikaan lukeneet ennen nukkumaanmenoa. Lukijat kokivat lisäksi saavansa itsestään enemmän irti ja elävän elämää täysillä.

Säännölliset iltalukijat myös kertoivat tienaavansa keskimäärin enemmän kuin ihmiset, jotka eivät sängyssä lukeneet. Tämä saattaa johtua kirjallisuuden sivistävästä vaikutuksesta, terveistä elämäntavoista sekä lukemisen stressiä lieventävistä ja muistia parantavista vaikutuksista, tutkijat pohtivat.

Perinteinen kirja ei taannut parhaita unia

Mutta onko sillä väliä, mistä kirjaansa lukee?

Kyselyn perusteella kirjan lukutapa ei vaikuttanut suuresti unensaantiin. E-kirjojen lukemiseen tarkoitetulta laitteelta lukevat kokivat hieman vähemmän nukahtamisvaikeuksia kuin perinteisiä kirjoja lukevat. Eniten ongelmia nukahtamisen kanssa oli niillä ihmisillä, jotka lukivat kirjaa älypuhelimelta tai tabletilta, mutta ero muihin lukutapoihin ei ollut suuri.

Älylaitteiden sinisen valon tiedetään jarruttavan unihormoni melatoniin eritystä, mikä vaikeuttaa nukahtamista.

Tutkijat uskovat, että e-kirjojen lukemiseen tarkoitetuilta laitteilta lukeminen ei häirinnyt unensaantia, sillä niissä käytetty teknologia on usein suunniteltu vastaamaan paperisia lehtiä.

E-kirjojen lukemiseen tarkoiteltuilta laitteilta sängyssä lukevat ihmiset kokivat myös nukkuvansa paremmin kuin paperilta, älypuhelimilta tai tableteilta lukevat ihmiset.

Puhelimen räplääminen heikentää unta

Kirjan lukeminen sängyssä voi haitata unensaantia, jos se ei ole muodustonut rentoutumistavaksi. Sen vuoksi iltalukemisesta kannattaakin tehdä rutiini. Kysely osoitti, että sängyssä lukemisen hyödyt näkyvät erityisesti, jos lukee viitenä tai useampana iltana viikossa.

Kyselyn mukaan suurin osa ihmisistä valitsee kuitenkin petikaverikseen kirjan sijaan teknisen laitteen – useimmiten puhelimen –, jota ei käytetty kirjojen lukemiseen. Tämä johti usein myöhään valvomiseen, ja moni vastaaja uskoi hyötyvänsä siitä, että he vähentäisivät iltaista puhelimen käyttöään.

Asiantuntijoiden mukaan puhelimen iltakäyttö voi nukahtamisvaikeuksien lisäksi suurentaa diabetes- ja masennusriskiä, kun sininen valo sekoittaa biologista kelloa ja luonnollista päivärytmiä. Lisäksi puhelimen selailu sängyssä voi johtaa virheasentojen vuoksi lihaskipuihin, kuten niskasärkyyn.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja