Mainos

Huumerikosten määrä lähes ennallaan

Heroiinia sen sijaan takavarikoitiin viime vuonna poikkeuksellisen paljon eli 52 kiloa, josta lähes koko määrä tuli tullin itärajalla elokuussa tekemästä takavarikosta.

Ilmi tulleiden huumerikosten määrä pysyi viime vuonna lähes ennallaan. Poliisi ja tulli kirjasivat hieman yli 15 200 huumerikosta eli noin sata tapausta edellisvuotista vähemmän. Noin 650 rikoksista merkittiin rikostilastojen mukaan törkeiksi.

Poliisi ja tulli pitävät huolestuttavana, että huumemarkkinoilla on selviä viitteitä heroiinin tarjonnan kasvusta. Kasvuun viittaa heroiinin katukauppahinnan aleneminen. Heroiinia takavarikoitiin poikkeuksellisen paljon eli 52 kiloa, josta lähes koko määrä tuli tullin itärajalla elokuussa tekemästä takavarikosta.

Viranomaiset ennustavat, että heroiinin käyttö saattaa kasvaa tulevaisuudessa ja jopa ylittää sen laajuuden, jossa se oli pahimmillaan vuosikymmenen alussa.

Heroiinin saatavuus väheni muutama vuosi sitten, kun narkomaanit alkoivat korvata sitä Subutexilla. Nyt muun muassa Baltian maat ovat tiukentaneet Subutex-reseptien saatavuutta, joten heroiinille voi olla taas entistä enemmän kysyntää. Subutexia takavarikoitiinkin viime vuonna entistä vähemmän, vajaat 25 000 tablettia.

Kannabista viljellään itse

Amfetamiinia saatiin viime vuonna takavarikkoon kymmenisen kiloa edellisvuotista enemmän eli vajaat 115 kiloa. 3-10 kilon lasteja napattiin toistakymmentä. Usein ne odottivat noutajaansa maastokätköissä.

Hasista jäi viranomaisten haaviin entistä vähemmän, 430 kiloa. Valtaosa kiloista tuli yhdestä ainoasta tullin tekemästä takavarikosta. Sen sijaan Suomessa paljastui aiempaa yleisemmin kannabisviljelmiä, joista monissa viljely oli omaan käyttöön tarkoitettua laajempaa. Poliisi ja tulli selittävät viljelmien yleistymistä sillä, että internetin kautta voi tilata helposti kasvavien ja entistä suurempia pitoisuuksia sisältävien kasvien siemeniä.

Ekstaasipillereitä takavarikoitiin 52 000 kappaletta eli noin kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Ekstaasia napattiin kuitenkin vain puolet muutaman vuoden takaisista huippuvuosista.

Järjestäytynyttä rikollisuutta

Poliisin ja tullin mukaan huumekauppa on pääasiassa järjestäytyneen rikollisuuden käsissä. Osa lasteista saadaan kiinni jo ennen niiden saapumista Suomeen, mikä ei näy tilastoissa.

Järjestäytyneiden ryhmien huumetutkinnoissa tulee ilmi myös paljon muita kuin huumerikoksia. Viime vuonna takavarikoitiin muun muassa 640 000 euroa käteistä rahaa ja useita satoja aseita ja räjähteitä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.