Mainos

Huumeet matkaavat Suomesta Venäjälle arvoautoissa

Tulli on paljastanut tänä vuonna useita rikostapauksia, joissa Suomen kautta Venäjälle on yritetty kuljettaa huomattavia eriä muun muassa hasista ja kokaiinia. Suurin osa huumeista on löydetty arvoautoihin ammattimaisesti rakennetuista kätköistä. Ennen huumeita löydettiin useimmiten vanhoista autonrähjistä.

Suomesta on tullut suosittu huumeiden kauttakulkumaa matkalla Keski-Euroopasta Pietariin. Tullista arvellaan, että rikollisjärjestöt ovat alkaneet suosia Suomea turvallisuuden ja nopeiden rajanylitysten vuoksi.

– Kätköt ovat siinä mielessä olleet vaikeita löytää, että ajoneuvot ovat olleet arvoautoja. Ja ehkä on ollut sitten hiukan korkeampi kynnys lähteä purkamaan niitä kätköjä auki, kertoo päällikkö Petri Kivelä Haminan rikostorjuntayksiköstä.

Elintason nousun myötä Venäjällä on entistä enemmän kysyntää niin kutsutuille länsimaisille huumeille.

– Aikaisemminhan huumausaineet tulivat Venäjältä Suomeen ja Suomen kautta sitten muualle Eurooppaan, mutta nyt suunta on toisin päin, rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen Tullista toteaa.

Tämän vuoden puolella on jäänyt kiinni yhdeksän* arvoautoa ajanutta venäläismiestä. Tulli arvelee, että vaitonaiset miehet ovat ammattikuriireja. Osa tapauksista on jo käsitelty käräjäoikeuksissa, ja tuomiot ovat olleet pisimmillään yli seitsemän vuotta. Miehet ovat vierailleet autoillaan Suomessa useita kertoja, mutta varmaa tietoa siitä, onko joka reissulla kuljetettu myös huumeita, ei ole.

Lisäksi huumeet liikkuvat Suomen kautta postipaketteina. Esimerkiksi Boliviasta tulleesta kidneypapu-lähetyksestä on löydetty poikkeuksellisen puhdasta, 90-prosenttista, kokaiinia.

(*Toimituksen huomio: Toisin kuin tässä jutussa aiemmin kerrottiin, rajalla tämän vuoden puolella arvoautoista löydettyjä huumelasteja on yhdeksän, ei kahdeksan.)

Katso Päivi Hannulan juttu (Seitsemän uutiset 15.9.2011)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.