Mainos

HUS pyytää oikeuskansleria tutkimaan lääninhallituksen päätöksen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri pyytää, että oikeuskansleri tutkisi Etelä-Suomen lääninhallituksen HUS-päätöksen lainmukaisuuden. Asiasta päätettiin HUS:n hallituksen kokouksessa tänään äänin 15-2.

Lääninhallitus on vaatinut, että sairaanhoitopiirin on muutettava käytäntöä, jossa helsinkiläiset potilaat joutuvat jonottamaan hoitoa pitempään kuin muiden Uudenmaan kuntien asukkaat. HUS:n tulkinnan mukaan kuntakohtaiset jonot ovat laillisia, koska erikoissairaanhoito on kuntien vastuulla ja sairaanhoitopiiri vain myy kunnille palveluita, joita ne päättävät ostaa. Kunnalla on mahdollisuus ostaa leikkauksia ja muita toimenpiteitä myös esimerkiksi yksityissektorilta.

HUS:n hallintojohtajan Ilkka Kauppisen mukaan oikeuskanslerilta pyydetään päätöstä lain tulkinnasta lääninhallituksen päätöksessä. Kysymys on lähinnä yhdenvertaisen kohtelun periaatteesta ja toisaalta myös kunnallisesta itsehallinnosta. Eli ongelmana on se, kuka on vastuussa tietyn kunnan asukkaiden koko terveydenhuollosta.

-Kysymys on siitä, tuleeko kunnan huolehtia, että kuntalaisia kohdellaan yhdenvertaisesti hoidon saatavuuden suhteen vai tuleeko sairaalakuntayhtymän huolehtia siitä, että sen alueella asuvat ovat yhtäläisessä asemassa, Kauppinen muotoilee.

Oikeuskanslerin päätöksellä on tärkeä merkitys myös muille sairaanhoitopiireille ja kunnille. HUS:n hallituksen puheenjohtaja Ritva Laurila muistuttaa, että asia koskee kaikkia Suomen sairaanhoitopiirejä ja kaikkia kuntia.

-Jos lääninhallituksen mielipide jäisi voimaan, niin menettelytavat ja toiminta kaikkialla Suomessa muuttuisivat sen mukaan. Sen tähden haluamme, että oikeuskansleri selvittäisi tämän asian perusteellisesti, Laurila sanoo.

HUS:ssa on käytössä terveyssuunnittelu ja palvelusopimuskäytäntö. Siinä sovitaan HUS:n palveluja varten osoitettavasta rahasummasta ja palveluiden sisällöstä. Jos oikeuskansleri olisi asiassa Etelä-Suomen lääninhallituksen kannalla, se johtaisi Kauppisen mukaan HUS:n ohjausjärjestelmän uudelleen tarkasteluun.

-Silloin täytyisi tarkastella, onko tarkoituksenmukaista, että meillä on kunnittain tällaiset palvelusopimukset. Lisäksi pitäisi ylipäätään tarkastella sitä, kuinka rahoitusjärjestelmä hoidettaisiin, Kauppinen miettii.

Esitys erikoissairaanhoitolain muuttamisesta

HUS:n hallitus päätti myös tehdä sosiaali- ja terveysministeriölle esityksen erikoissairaanhoitolain muuttamisesta. Kauppisen mukaan erikoissairaanhoitolaki ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annettu laki on säädetty hieman eri aikoina.

-HUS pyytää nyt, että erikoissairaanhoitolaki ajantasaistettaisiin niin, että lait vastaisivat ajatuksiltaan ja terminologialtaan toisiaan. Tämä selkiyttäisi kuntien ja kuntayhtymien roolia, Kauppinen kuvailee.

(STT)

(Seitsemän uutiset 30.09.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.