Mainos

Hupsista, ei ihan halpa moka – muistatko nämä legendaariset taidetöppäilyt?

12-vuotiaan taiwanilaispojan horjahtaminen arvotauluun nousi nettihitiksi. Pojan töpeksintä ei ole kuitenkaan ainoa laatuaan, kertoo brittijulkaisu The Telegraph.

1. Pieleen mennyt restaurointi

Yksi kuuluisimmista taidetärvellyksistä on Cecilia Giménezin Ecce Homo-freskon korjausyritys vuodelta 2012. Eläkeläisnainen uskoi Jeesusta esittävän freskon kaipaavan kunnostusta vesivaurioiden jälkeen. Gimenéz restauroi 120-vuotiasta maalausta ja korjausyrityksen lopputulos näytti hyvinkin koomiselta - paikalliset ovatkin kutsuneet teosta apinaksi. ”Kunnostettu” maalaus on kuitenkin auttanut pikkukaupunkia ja tuonut Borjaan yli 150 000 turistia. 

2. Siivoojan erhe

Tunnetun saksalaistaiteilija Martin Kippenbergerin veistos oli lainassa Dortmundin Ostwall -museossa vuonna 2011. Patsas esitti puista tornia, jonka alle oli sijoitettu kuminen kaukalo. Kaukalo kuvasi taiteilijan mukaan sadevettä ja se oli täytetty maalilla. Siivooja kuitenkin epähuomioissa luuli maalia liaksi ja putsasi kaukalon. Kippenberg kuoli vuonna 1997, joten yli 940 000 euron arvoisa teosta on vaikea palauttaa alkuperäiseen tilaansa.

3. Kohtalokas kaatuminen

42-vuotias Nick Flynn vieraili vuonna 2006 Cambridgen Fitzwilliam -museossa, kun hän pahaonnisesti kompastui portaikossa kengännauhoinsa. Kaatuessaan Flynn kaatoi kolme arvokasta maljakkoa Qing-dynastian ajalta.

– Yritin kaatuessani saada otetta jostain, mutta seinät olivat liukasta marmoria, enkä saanut pysäytettyä itseäni. Vaikka tiesin, että vaasi voisi mennä rikki, en uskonut, että törmäisin ja rikkoisin yhden lisäksi vielä kaksi muuta maljakkoa, Flynn kertoi.

Maljakot olivat yli 136 000 euron arvoisia.

4. Innokas taulunomistaja

Maailman 491. rikkain mies, kasino-omistaja Steve Wynn osti vuonna 1997 kallisarvoisen Pablo Picasson taulun. Wynn halusi kauppojen jälkeen esitellä yli 190 miljoonan dollarin teosta ystävilleen. Taulun esittelytilaisuudessa uuden omistajan villi elehdintä ja huono näkökyky johtivat siihen, että miehen kyynärpää meni epähuomiossa arvotaulusta läpi.

Wynn käytti taulun kunnostamiseen yli 90 000 dollaria, mutta siitä huolimatta taulun arvo laski 85 miljoonaan.

5. Tunnettu teos tärviölle

Eräs toinen Picasso-maalaus oli esillä New York Metropolitan -taidemuseon näyttelyssä vuonna 2010, kun taidekurssille osallistunut nainen vahingossa kaatui teoksen päälle. Naisen kaatuminen aiheutti tauluun yli 13 senttimetrin repeymän ja korjaustyö kesti kolme kuukautta.

Vuoden 1904 L’acteur-teos oli 130 miljoonan dollarin arvoinen ja sitä pidettiin yhtenä Picasson kuuluisimpina teoksina. Tapaturman jälkeen teosta on pidetty pleksin takana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.