Huonekalut tehokkaampaan kiertoon

Vanhat huonekalut halutaan ottaa hyötykäyttöön. Käytöstä poistetut huonekalut päätyvät usein kaatopaikalle, vaikka valtaosa niiden materiaalista voitaisiin hyötykäyttää.

Alan teollisuuden ja kaupan hankkeessa etsitään mallia huonekalujätteen hyödyntämiselle. Käytöstä poistettujen huonekalujen arvioidaan vuositasolla kuormittavan kaatopaikkoja jopa 150 000 jätetonnilla. Kierrätyskeskuksiin päätyy alle viisi prosenttia prosenttia koko huonekalujätteen määrästä. -Vaikka huonekaluja kierrätetään, ne päätyvät kaatopaikalle ennemmin tai myöhemmin täysin hyödyntämättöminä, erittelee käytettyjen huonekalujen hyötykäyttöprojektin vetäjä Esa Ekholm Maa ja vesi Oy:stä.

Mm. EU:n ja Tekesin rahoittaman projektin kimmokkeena on tiukentuva jätelainsäädäntö. Esimerkiksi Ruotsi kieltänee ensi vuonna polttokelpoisen jätteen kaatopaikoittamisen kokonaan, ja Suomi seurannee perässä. Käytännössä hankkeessa etsitään mallia sille, miten käytöstä poistettujen huonekalujen kerääminen ja kuljetus sujuisivat parhaiten. Lisäksi kehitetään huonekalujätteen purkamista ja lajittelua. Pääkaupunkiseudulla on reilun kuukauden ajan ollut menossa hankkeeseen liittyvä kokeilu, jossa yhdeksän kehä III:lla toimivaa huonekaluliikettä ottaa vastaan vanhan huonekalun uutta ostettaessa. Kasaan on tähän mennessä saatu arviolta 2500 kiloa huonekalujätettä.

Puu energiaksi, metalli uuskäyttöön

Kokeilussa kerätyt huonekalut puretaan jätelaitoksessa ja materiaalit eritellään neljään osaan. Puuta ja muuta palavaa huonekalujätettä voidaan sen jälkeen käyttää energiana, puhdaspitoiset metalliosat taas uusiokäytetään ja vain loppu ei-palava jäte viedään kaatopaikalle. -Tähän mennessä meillä ei ole ollut hyötymateriaalien erittelyssä ongelmia kuin sohvien ja patjojen suhteen. Vanua ja teräsjousia sisältävien tuotteiden purkaminen vaatii käsityötä enemmän kuin muiden, kokeilua vetävä Vesa Heikkinen Maa ja vesi Oy:stä sanoo.

Huonekaluissa vaikuttaa olevan paljonkin hyötykäytettävää materiaalia. Suuntaa-antavan ruotsalaistutkimuksen mukaan maan huonekalujätteessä on 65 prosentin verran massiivipuuta tai puupohjaisia levyjä ja 11 prosenttia metallia.

Huonekalujen hyötykäytön kokeiluprojekti kestää tämän vuoden loppuun. Ensimmäisiä tuloksia huonekalujätteen hyötykäytön kokonaishankkeesta odotetaan ensi vuoden aikana.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat