Huomisen ruoka ei muutu pillereiksi

Keittiö on edelleen tarpeen kodeissa vuonna 2025, eikä ruokailu ole mennyt pillerin nappaamiseksi, ennustaa Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkija Johanna Mäkelä. Yhteiset ateriat harvenevat, kun ihmiset ryhtyvät laiduntamaan ruokansa missä ja milloin se heille parhaiten sopii. Perheen yhteisten aterioiden ja itse tehdyn ruuan arvo kuitenkin nousee juuri siksi, että ne eivät enää ole arkipäivää, Mäkelä visioi Huomispäivän ruokamme - miten suomalaiset syövät vuonna 2025? -elintarvikealan symposiumissa Helsingin Viikissä 14.11.2000.

- Ateriapilleri on kulttuurisesti mahdoton idea. Jos niin todella kävisi, kokoontuisivat ihmiset kuitenkin yhteen pilleripurkin äärelle ja vertailisivat erivärisiä pillereitään, Mäkelä rauhoitti sosiologin näkökulmasta.

Tulevaisuudessa motto "olet mitä syöt" saattaa muuttua muotoon "olet mitä lämmität". Helppous ja vaivannäkö tulevat Mäkelän mielestä kuitenkin elämään rinnakkain, sillä helppouskin alkaa pitkän päälle kyllästyttää. Odotettavissa on arkipäivän pitopalveluita, jotka toimittavat kuumaa, herkullista ruokaa kotioville juuri tilattuna aikana.

Teknologiassa kaivataan kuoriperunoita

perunaa-isossa-kasassa

Mäkelä ei usko, että ihmiset tulevat jatkossakaan luovuttamaan ateriapäätöksiään yksin koneille, kuten verkkopalveluille tai kännyköille. Luonnollisuus, luomuruoka ja pesemättömien kuoriperunoiden kaipuu ovat luontevia vastareaktioita teknologistuneelle ruokailulle. Mäkelän mukaan ihmiset mieltävät laajemminkin, että ruuan ominaisuudet siirtyvät syöjään: olet mitä syöt. Siksi ruokavalinnat ovat enenevässä määrin myös eettisiä ja poliittisia valintoja.

- Maailmanlaajuisilla elintarvikemarkkinoilla voidaan myös ajatella, että "muut ovat sitä mitä minä syön tai jätän syömättä". Lisäksi ihmiset ovat jopa ylitietoisia ruuan riskeistä. Siksi turvallisuus ja kotimaisuus vetävät puoleensa, Mäkelä mietti. (Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat