Huoli bensiinin saatavuudesta nosti esiin väitteen tankkauksesta – etujärjestö tyrmää: "Yleisin myytti"

Kolme tapaa selvittää: Kummalta puolelta auto tankataan? 0:58
KATSO MYÖS: Kolme tapaa selvittää: Kummalta puolelta auto tankataan?

E85-korkeaseosetanolin soveltuvuus bensiinikäyttöisiin autoihin on noussut keskusteluun lakon aiheuttamien polttoaineen saatavuushuolien jälkeen. 

Ongelma E85-polttoainetta tavalliseen bensiiniautoon tankatessa on se, että auto ei tunnista eri polttoainetta eikä osaa säätää polttoaineen syöttömäärää sen mukaiseksi, kertoo Etanoliautoilijat ry.

Seurauksena voi olla moottorin käyntihäiriöitä ja moottorin vikavalo voi syttyä, koska lambda-anturi tunnistaa auton käyvän liian laihalla polttoaineseoksella. 

Ajoneuvo tulee muuttaa ensin flexfuel-autoksi, etujärjestö avaa. 

Viime vuonna voimaan astuneen Traficomin määräyksen mukaan kaikki bensiinikäyttöiset autot saa muuttaa etanolikäyttöisiksi.

Ei syövytä

Sen sijaan näyttöä etanolin väitetyistä syövyttävistä vaikutuksista ei ole, etujärjestö vakuuttaa.

– Tämä on ehkä yleisin etanolipäivityksiin liittyvä myytti, sanoo Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Antti Grönlund.

– Laajamittaisten testien ja yli 60 000 konvertoidun auton perusteella voimme sanoa, että etanolilla ei näytä olevan minkäänlaista vaikutusta polttoaineosien kestävyyteen, Grönlund jatkaa.

Joitain harvinaisia poikkeuksia osista löytyy. Tällaisia osia on alle 5 prosentissa Suomen autokannasta, etujärjestö vakuuttaa.

Esimerkiksi 1990-luvun Nissan Microjen suuttimissa käytetty lakka ei kestä etanolia. 

Lue myös:

    Uusimmat