Huipputoimittaja: Tosiasiat on erotettava mielipiteistä

Saako toimittajan mielipide näkyä jutuissa? Tämä kiinnosti MTV3 Uutisten lukijoita, kun pyysimme lukijoita ja katsojia kertomaan asioita, joita he ovat aina halunneet toimittajilta kysyä.

Suuri journalistipalkinto 2011 -ehdokkaista 11 vastasi 12 ehdokkaasta kysymyksiin. Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että uutisessa ei toimittajan oma mielipide kuulu näkyä eikä kuulua.

– Tosiasiat on erotettava mielipiteistä. Pidemmälle ehtivää filosofiaa on, voiko juttu olla täysin puolueeton, kun se pitää otsikoidakin kiinnostavasti, mutta puolueettomuutta kohti on hyvä pyrkiä, Tero Karjalainen sanoo. Karjalainen on ehdokkaana Suuri Journalistipalkinto 2011 -gaalassa Vuoden journalistinen teko -kategoriassa.

– Uutisjutussa olisi hyvä, jos toimittaja osaisi kirjoittaa niin, ettei oma mielipide loista riveiltä tai edes rivien välistä. Ja kaikkia uutisen osapuolia pitää haastatella, jotta juttu olisi tasapainoinen, Vuoden journalistiksi ehdolla oleva Esa Mäkinen toteaa.

Objektiivisuus oli kaikkien ehdokkaiden mielestä tavoiteltavaa etenkin uutisjutuissa. Toimittajan omalle mielipiteelle löytyi toimittajien mielestä oma paikkansa.

– On olemassa erilaisia juttutyyppejä, joissa nimenomaan halutaankin, että toimittajan mielipide näkyy. Perusuutinen pitäisi rakentaa mielellään niin, että siinä annetaan tilaa useille vastakkaisille näkemyksille, jotta lukija voi itse muodostaa oman mielipiteensä. Mikään ei estä toimittajaa kuitenkaan tekemästä siihen oheen esimerkiksi omaa kommenttia tai näkökulmaa, jossa hän voi kertoa oman perustellun mielipiteensä asiasta, Vuoden juttu -kategoriassa ehdokkaana oleva Arja Paananen kertoo.

– Kolumneissa ja kommenteissa pitää näkyä. Raa`ssa uutisessa ei tietenkään. Sitten on välimuotoja. Otetaan vaikkapa jääkiekkoselostus. Siinä mielipiteen tulee näkyä, joissakin tapauksissa tämä ei tee pahaa myöskään henkilöhaastatteluissa. Kunhan kirjoittaja ei nosta itseään päärooliin ohi kohteen, pohtii Ilkka Kulmala.

Avoimuus tärkeintä

Uutisjuttujen kylkeen onkin viime vuosina usein ilmestynyt toimittajan oma kommentti aiheesta. Tämä on Vuoden journalistiksi ehdolla olevan toimittaja Risto Lindstedtin mielestä ratkaistu hyvin.

– Oman mielipiteen ”ilmaisuongelma” on useissa tiedotusvälineissä ratkaistu selkeällä, toimivalla tavalla. Juttu juttuna, ja jos tekijän substanssi riittää ja sanomisen tarve pakottaa, niin viereen tekijän henkilökohtainen kommentti. Toimivaa ja kannatettavaa.

Suurin osa toimittajista korosti myös sitä, että jos mielipide kerrotaan, pitää se tehdä avoimesti niin, että lukija tietää sen.

– Mielipiteitä varten on kolumnit. Feature-aineistossa oman mielipiteen näkyminen sallitaan jossain määrin, varsinkin jos se kerrotaan lukijalle avoimesti, Anu Nousiainen sanoo.

– Tärkeintä on olla läpinäkyvä ja avoin. Pahinta on näennäisobjektiivisuus, jossa toimittajan kanta välittyy tavassa valita haastateltavat tai painottaa heidän rooliaan jutussa. Näkökulman ottaminen on myös mielipide, Ami Assulin tiivistää.

Ehdokkaana Vuoden journalistiseksi teoksi -kategoriassa oleva päätoimittaja Mari Paalosalo-Jussinmäki on samaa mieltä muiden kanssa siinä, että joissakin jutuissa mielipide voi näkyä.

– Yleensä ottaen suomalaisen journalismin ongelma ei minusta kuitenkaan ole mielipiteiden määrä vaan näkemysten ja analyysin puute, kritisoi Paalosalo-Jussinmäki.

Suuri journalistipalkinto jaetaan MTV3-kanavalla 21.3. klo 20 alkaen. Suorassa lähetyksessä esiintyvät muun muassa Olavi Uusivirta ja Anna Järvinen. He esiintyvät ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä yhdessä. Gaalan juontavat Ripsa Koskinen-Papunen ja Peter Nyman. Tänä vuonna jaetaan ensimmäistä kertaa myös Yleisön suosikki. Tutustu ehdokkaisiin MTV3 Katsomossa ja äänestä osoitteessa Suurijournalistipalkinto.fi.

Lue myös:

    Uusimmat