Mainos

Huippujuristit välttyivät syytteiltä Copterlinen konkurssijutussa

Tunnetut asianajajat ovat välttyneet syytteiltä helikopteriyhtiö Copterlinen konkurssijutussa.

Keväällä 2010 konkurssiin ajautuneen Copterlinen talousrikosjuttu oli keskusrikospoliisin tutkinnassa. Syyttäjät päättivät kesäkuussa kaikessa hiljaisuudessa, ettei jutussa nosteta syytteitä.

Rikoksista epäiltyinä oli huippujuristeja – heidän joukossaan Suomen johtaviin asianajajiin kuuluva Pekka Jaatinen. Jaatinen toimi Copterlinen hallituksen puheenjohtajana.

Jaatisen mukaan prosessi oli hänelle henkisesti raskas.

-On harmillista, että yhteiskunnan ja myös konkurssipesän varoja käytettiin tällaiseen asiaan. Näin ollen velkojien jako-osuutta pienennettiin aivan turhilla rikosilmoituksilla, Jaatinen sanoo MTV Uutisille.

KRP kiinnostui Copterlinen rahaliikenteestä ja konkurssista sen jälkeen, kun konkurssiasiamiehen toimistosta oli pyydetty tutkimaan asiaa. Asianajajia epäiltiin luottamusaseman väärinkäytöstä, törkeästä velallisen petoksesta ja kirjanpitorikoksesta. Rikosepäilyt koskivat tapahtumia vuosina 2009 ja 2010.

Jutun taustalla olivat miljoonakorvaukset, jotka amerikkalainen kopteritoimittaja Sikorsky maksoi Copterlinelle vuonna 2005 sattuneesta onnettomuudesta.

Monimutkaisessa jutussa poliisi epäili, että pesäluetteloon olisi tehty väärä merkintä vaihtovelkakirjalainan panttausasiassa. Väärästä merkinnästä olisi aiheutunut vahinkoa vaihtovelkakirjalainan merkitsijöille. Lisäksi epäiltiin, että kirjanpidosta olisi jätetty pois lähes 900 000 euron asianajopalkkiot.  

Syyttäjien syyttämättäjättämispäätökset on määrätty salaisiksi, mikä on rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan epätavanomaista. Tolvasen mielestä Copterlinen konkurssijutussa on ollut omituisia piirteitä.

-Harvassa jutussa näin tunnettuja ja tunnustettuja asianajajia on näin vakavista rikoksista epäiltyinä, Tolvanen sanoo MTV Uutisille.

Tolvasen mukaan syyttämättäjättämispäätökset kertovat siitä, että etenkin petosrikoksen tunnusmerkistö on vaikea ja moniosainen, vaikeasti näytettävä.

- Siihen kietoutuu monta kertaa myös monenlaista muuta lainsäädäntöä kuin rikoslainsäädäntöä siihen harkintaan. Se väkisinkin nostaa kynnyksen syyttää aika korkeaksi, Tolvanen muotoili.

Copterline-jupakka ei kuitenkaan pääty vielä tähän. Asianajajaliitossa on vireillä viittä asianajajaa koskevat kantelut. MTV Uutisten tietojen mukaan myös konkurssijutun syyttämättäjättämispäätöksistä aiotaan kannella valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Konkurssiin menneen Copterlinen toimintaa jatkaneen yhtiön ympärillä kuohuu myös. Yhtiön vastuuhenkilöitä epäillään törkeästä rahanpesusta. Nämä epäilyt ja epäillyt henkilöt eivät liity Copterlinen konkurssijuttuun. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.