Huippujournalisti: Omaa juttunenää on seurattava

Osa toimittajan ammattitaitoa on olla puolueeton. Jutuissa, etenkään uutisissa, ei saisi toimittajan mielipide näkyä ja asiat pitää esitellä objektiivisesti. Mutta saako toimittajan omat mielenkiinnon kohteet näkyä jutuissa? Tätä kysyimme kahdeltatoista Suuri Journalistipalkinto -ehdokkaalta.

– Totta kai. On erittäin hyvä ja eduksi, jos toimittaja on kiinnostunut aiheestaan, tiivistää MTV3:n Timo Haapala ehdokkaiden mielipiteet. Hän on ehdolla Vuoden journalisti -kategoriassa.

– Journalismi ei ole koskaan objektiivista vaan mitä suurimassa määrin subjektiivista ja sen tulee myöskin reilusti näkyä, komppaa myös Vuoden journalistiksi ehdolla oleva freelancerkuvaaja Niklas Meltio Haapalaa.

Kaikki ehdokkaat olivat sitä mieltä, että toimittajan omat mielenkiinnon kohteet saavat näkyä jutuissa.

– On mahdoton ajatus, että toimittajan mielenkiinnon kohteet eivät näkyisi journalismissa. Joka kuvittelee työskentelevänsä niin, on sokea omille vaikuttimilleen. (Poikkeuksena ehkä "puhdas" uutisjournalismi ja sähkeet.) Mutta feature-kirjoittajana olisin ammattitaidoton, jos en seuraisi omaa juttunenääni ja aiheita, jotka herättävät itsessä tunteita ja uteliaisuutta. Kiinnostus tarkoittaa, että omassa päässä herää kysymyksiä. Olisi sulaa hulluutta kirjoittaa vain aiheista, jotka eivät kiinnosta, Anu Silfverberg toteaa. Silfverberg on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa yhdessä toimittaja Hanna Nikkasen kanssa.

Hanna Nikkanen on samaa mieltä kollegansa kanssa.

– Olisi järjenvastaista penätä niin totaalista riippumattomuutta, että toimittajaa ei saisi enää edes kiinnostaa mikään.

Toimittajan ei parane fanittaa liikaa

Osa ehdokkaista näki toimittajan mielenkiinnossa myös oman ansansa, vaikka oman mielenkiinto aiheeseen olikin toivottavaa.

– Ilman muuta saa näkyä. Minua kiinnostaa kaivosteollisuus ja Talvivaara erikoistapauksena. Muuten en varmasti olisi ajautunut niin pitkälle ja syvälle siitä kirjoittaessani. Mutta toimittaja ei saa ajaa jotain päämäärää jutullaan. Esimerkiksi en ole missään vaiheessa toivonut, että Talvivaara kaatuisi juttujeni vuoksi. Olen sitä mieltä, että tuollainen ajatus heikentäisi välittömästi juttujen laatua. Se toisi juttuihin näkymättömän, ärsyttävän sivuäänen, jota olisi vaikea osoittaa, mutta jonka huomaisi varmasti. Lukijoita ei voi tällaisissa asioissa huijata. He vaistoavat, mitä kirjoittaja haluaa, Vuoden journalistinen teko -kategoriassa kilpaileva Suomen Luonnon toimittaja Juha Kauppinen pohtii.

– Ilman muuta, mutta fanittamaan ei saisi alkaa. Jos aihe liippaa läheltä omaa harrastusta ja sen kulttuuria, niin on hyvin todennäköistä että into ja tietämys asiasta ovat tehokkaalla tasolla, Lapin Kansan valokuvaaja Jussi Leinonen sanoo. Hän on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa.

Ilta-Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi, joka on ehdolla työryhmänsä kanssa Vuoden journalistinen teko -kategoriassa muistuttaa, että toimitukset ovat täynnä journalisteja, joilla on omia erikoisosaamisalueita.

– Tämä on pääsääntöisesti sisällöllinen voimavara, jonka avulla pystytään tekemään erilaisista aihepiireistä syvempiä juttuja. Journalistiseen vastuuseen kuuluu se, että erikoistunut toimittaja kykenee käsittelemään riippumattomasti omia mielenkiinnon kohteitaan.

Suuri journalistipalkinto -gaala tulee suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla 20.3. klo 20 alkaen. Esiintyjinä gaalassa ovat Samuli Putro, Irina ja Suomen suosituin runoilijapoika Daniel Helakorpi. Tänä vuonna jaetaan toista kertaa gaalan historiassa myös Yleisön suosikki -palkinto. Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi osoitteessa Suurijournalistipalkinto.fi.

Lue myös:

    Uusimmat