Huipputoimittajat: Twitter on työtä varten, Facebook vapaa-aikaa

Tämän hetken huippujournalistit käyttävät sosiaalisen median palveluista työssään erityisesti Twitteriä – Facebook korostui henkilökohtaisena sosiaalisen median palveluna.

Kysyimme Suuri Journalistipalkinto -ehdokkailta, mihin sosiaalisen median palveluun he kuuluvat ja miksi. Huippujournalistien vastauksissa korostui se, että toimittajat halusivat tehdä selkeän eron yksityiselämänsä ja toimittajan työnsä välillä sosiaalisessa mediassa.

– Olen Facebookissa toimittaja/siviilihenkilö, siis statukset kirjoitan vain ystäville, mutta käytännössä aika suuri osa päivityksistäni on havaintoja maailmasta nimenomaan toimittajan silmin. Twitterissä olen @luontomies-nimellä puhtaasti toimittaja. Tämä jako on hyvä minulle, Facebookissa voi silloin tällöin päivitellä henkilökohtaisempiakin asioita, Twitterissä taas olla puhtaasti toimittajan identiteetillä, kertoo jaosta Vuoden journalistinen teko -kategoriassa ehdolla oleva Suomen Luonnon toimittaja Juha Kauppinen.

Samoilla linjoilla on Vuoden juttu -kategoriassa kilpaileva Anu Silfverberg. Myös toimittaja haluaa joskus olla sosiaalisessa mediassa yksityinen henkilö.

– Twitterissä en tee juuri mitään, koska se on julkinen. Julkisuuteen kirjoittaminen on työni. Facebookissa haluan olla henkilökohtaisella profiililla, mutta ymmärrän, että kaikki eivät sitä niin näe, ja rajoitan siksi päivitysten näkyvyyttä.

Instagram on tekohengitystä

Twitterin lisäksi LinkedIn, Google+:n ja esimerkiksi Instagramin kautta ammatti saattoi näkyä.

– Instagram on loistava keino irtaantua työelämästä valokuvaajana ja antaa tekohengitystä rakkaalle harrastukselle nimeltä valokuvaus.Facebookissa kommentoin ja keskustelen tuttavieni kanssa ja hoidan harrastustoimintaan liittyviä asioita, se ei liity työhöni mitenkään vaan on osa vapaa-aikaa, kertoo Lapin Kansan valokuvaaja Jussi Leinonen, joka on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa yhdessä Sammeli Harven ja Pekka Juntin kanssa.

– Olen Facebookissa oma itseni, en toimittajan roolissa. Erityisesti Shanghaissa asuessani Facebookista on tullut keino pysyä yhteydessä ystäviini, tuttuihini ja tapahtumiin, joista Suomessa kohistaan. En ole kokenut tarvetta perustaa itselleni erillistä toimittajaprofiilia, sanoo Olivia-lehden Laura Mattila, joka on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa.

Sosiaalisen median kontaktit tärkeitä

Vuoden journalistinen teko -kategoriassa kisaavan Ilta-Sanomien päätoimittaja Kaius Niemen käyttämät sosiaalisen median palvelut korostuivat ammatillisen käytön mukaan.

– Käytän Facebookia pääsääntöisesti ulkomaisten kontaktien ylläpitoon. Twitterissäkin olen toimittajana. Kerron siellä tekemisistämme ja osallistun työhömme liittyvään keskusteluun.

Osa toimittajista käytti sosiaalista mediaa välillä myös haastateltavien hakemiseen.

– Toimittajana olen käyttänyt erityisesti LinkedIniä tiedonhankintaan kohteiden työhistoriasta, kertoo Helsingin Sanomien ja Tampereen yliopiston Tuomo Pietiläinen, joka on ehdolla Vuoden journalistinen teko -kategoriassa tutkivan journalismin edistämisestä.

Suuri Journalistipalkinto -gaala tulee suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla 20.3. klo 20 alkaen. Esiintyjinä gaalassa ovat Samuli Putro, Irina ja Suomen suosituin runoilijapoika Daniel Helakorpi. Tänä vuonna jaetaan toista kertaa gaalan historiassa myös Yleisön suosikki -palkinto. Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi osoitteessa Suurijournalistipalkinto.fi.

Lue myös:

    Uusimmat