Huipputoimittajat kertovat: Tästä en suostuisi tekemään juttua

Toimittajan ammatissa kohtaa joskus aiheita, joista haluaa kieltäytyä. Kysyimme kahdeltatoista Suuri Journalistipalkinto -gaalan ehdokkaalta mitä juttua he eivät suostuisi tekemään.

Ehdokkaat korostivat etenkin heikossa asemassa olevien ihmisten kuuntelua ja harkintaa siitä, voisiko tällaisista ihmisistä tehdä juttua.

– En suostuisi tekemään juttua, joka altistaa alaikäisen vaikeuksille tai hyökkää jo valmiiksi heikossa asemassa olevaa ihmistä tai ryhmää vastaan, perustelee kantaansa toimittaja Hanna Nikkanen. Nikkanen on ehdolla yhdessä Anu Silfverbergin kanssa Vuoden juttu -kategoriassa.

– En suostuisi kuvaamaan sairasta miestä tai naista hänen töppäiltyään elämässään. Mika Myllylä ja hänen surullinen kohtalonsa tulee mieleen. Hänen elämänsä ja ongelmansa ei mielestäni kuulunut hiihdon lopettamisen jälkeen yhteenkään lööppiin. Mestari kaatui, sen kaikki tiesivät, muttei ketään tarvitse maassa potkia, kertoo Lapin Kansan valokuvaaja Jussi Leinonen, joka on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa yhdessä Pekka Juntin ja graafikko Sammeli Harven kanssa.

– Väärää tietoa en suostu levittämään, aiheettomista yksityiselämän piiriin kuuluvista asioista en tekisi juttua, MTV3:n toimittaja Timo Haapala kertoo. Hän on ehdolla Vuoden journalisti -kategoriassa.

"Venyä täytyy"

Tietyn aihepiirin jutuista kieltäytyminen ei ole aina yksinkertaista.

– En ole joutunut tätä asiaa ikinä pohtimaan. En tiedä, mutta lähtökohtaisesti näissä hommissa on pystyttävä venymään aika pitkälle. Kasviksia syövä kesätoimittaja tekee grillimakkara-arvion, jos käsketään, pohtii Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen, joka on ehdolla myös Vuoden journalistiksi.

Journalistin ohjeet ovat tärkeitä

Osassa vastauksissa korostui se, että toimittajat muistavat journalistin ohjeet, ja toimivat niiden ja Suomen lakien mukaan. Esimerkiksi Ilta-Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi toteaa suoraan, että ei teettäisi juttua toimittajalla, jos se vaatisi lain rikkomista. Niemi on ehdolla työryhmänsä kanssa Vuoden journalistinen teko -kategoriassa.

Monet toimittajista olisivat ja ovatkin kieltäytyneet haastateltavista, jotka halusivat haastatteluun julkisuuden takia.

– Joskus ihmisiä pitää suojella itseltään. On vastuutonta lähteä siitä, että jokainen julkisuuden henkilö on itse "valinnut" tiensä. Ei ihmisiä ole pakko haastatella vain siksi, että he ovat siihen itse halukkaita, toteaa Anu Silfverberg.

– Olen kieltäytynyt useastakin jutusta. Usein sellainen juttu liittyy johonkin mukajulkkikseen, josta en ymmärrä, miksi juttua pitäisi tehdä. Jos koen, että journalistinen etiikka on kyseenalainen, kieltäydyn myös jutusta. Kerran esimerkiksi tarjottiin keikka tehdä kehitysmaareportaasi Keniassa. Matkan olisi lehdelle maksanut eräs yritys, jolla tietenkin on omat intressit jutussa. Se ei ole journalismia, kieltäydyin keikasta., kuvailee valokuvaaja Niklas Meltio, joka on ehdolla vuoden journalistiksi.

Suuri Journalistipalkinto -gaala tulee suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla 20.3. klo 20 alkaen. Esiintyjinä gaalassa ovat Samuli Putro, Irina ja Suomen suosituin runoilijapoika Daniel Helakorpi. Tänä vuonna jaetaan toista kertaa gaalan historiassa myös Yleisön suosikki -palkinto. Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi osoitteessa Suurijournalistipalkinto.fi.

Lue myös:

    Uusimmat