Huippujournalisti: "Olin paikalla kun Neuvostoliitto kaatui"

Toimittajat tekevät vuosien saatossa satoja, jollei tuhansia juttuja. MTV3 Uutiset kysyi lukijoiltaan, mitä he haluaisivat kysyä alansa huippuosaajilta. Kysymykset lähetettiin 12:lle Suuri journalistipalkinto 2011 -ehdokkaalle, joista 11 vastasi. Yksi kysymyksistä liittyi uran huippuhetkiin. Huippuhetket olivat ehdokkailla kaikilla omanlaisia.

Ilta-Sanomien toimittaja Arja Paanasen muistiin on jäänyt erityisesti jutut Venäjältä.

Palkintojen kannalta Paananen nosti esille IS:n työryhmän ja Waltteri Seretinin yhdessä saama Bonnier-palkinto venäläisten Titanic-kuvahuijauksesta. Tällä kertaa hän on ehdolla valelääkäriuutisoinnista Vuoden juttu -kategoriassa

– Muuten on vaikea erotella yksittäistä huippuhetkeä, sillä erityisesti Venäjään liittyviä mielenkiintoisia ja haastavia työtehtäviä on ollut niin paljon. Olen asunut ja työskennellyt toimittajana Venäjällä yhteensä yli 8 vuotta. Toimittajana olen raportoinut muun muassa sellaisista tapahtumista kuten Neuvostoliiton lopullinen hajoaminen, Paananen kertoo.

Vuoden journalistisessa teosta ehdokkaana oleva Keskisuomalaisen toimittajan Tero Karjalaisen mieleen on jäänyt rikosten paljastuminen omien juttujen kautta.

– Talvisodan veteraaneiden nimissä rahaa huijanneiden toinen tuleminen hyväntekeväisyysmarkkinoille tyssäsi tutkivaan juttuuni. Samassa lehdessä paljastin viime sotien virolaisten vapaaehtoisten, "Suomen poikien" nimissä parhaillaan käynnissä olleen hyväntekeväisyyshuijauksen. Juttu johti päätekijän 11 kuukauden vankilatuomioon. Poliisi luki tapauksesta ensin lehdestä.

Yhdessä Karjalaisen kanssa ehdolla olevan Ilkka Kulmalan kaikki onnistuneet jutut tuottavat mielihyvää, ja miksi ei palkinnotkin.

– Huomio tekee nöyräksi ja iloiseksi, mutta ehkä niitä ei sittenkään voi pitää uran huippukohtina. Tärkeintä on kuitenkin työ ja sen jälki - palkinnot tulevat sitten, jos ovat tullakseen, Kulmala sanoo.

Huippuhetkiä maailmalla

Huipputoimittajan uran huippuhetkiä ovat usein ne kerrat, kun juttu herättää tunteita.

– Huippukohta on aina silloin, kun joku juttu saa aikaan muutosta, oikeutta tai aiheuttaa keskustelua, Yleisradion Silminnäkijä-ohjelmassa työskentelevä Ami Assulin tiivistää. Nyt Assulin on Suuri Journalistipalkinto 2011 -gaalassa ehdokkaana Vuoden juttu -kategoriassa

– Yksi erillinen huippukohta oli kulkea neljän venäläisen sotaveteraanin kanssa entisessä Stalingradissa, missä toinen maailmansota käännettiin kohti päätöstään, Vuoden journalistina ehdolla oleva Suomen Kuvalehden Risto Lindstedt muistelee.

Toisaalta usea ehdokkaista piti kysymystä uran huippuhetkistä hankalana. Yhtä juttua on vaikea nostaa yli muiden.

– Kauhean hankala kysymys. Olen seurannut aseellista vallankaappausta Kambodzhassa, Suharton kaatumista Indonesiassa ja Hongkongin luovutusta Britannialta Kiinalle. Minut on lähetetty raportoimaan Darfurin sodasta ja poliittisista väkivaltaisuuksista Zimbabwessa. Olen matkustanut eri puolilla Pohjois-Koreaa, Irania ja Saudi-Arabiaa. En halua ajatella, että urallani on yksi huippukohta ja kaikki muu jää jotenkin sen varjoon. Kun syvennyn juttuaiheeseen, se on sillä hetkellä tärkein asia työssäni, pohtii Vuoden journalistina ehdokkaana oleva Helsingin Sanomien toimittaja Anu Nousiainen.

Suuri journalistipalkinto jaetaan MTV3-kanavalla 21.3. klo 20 alkaen. Suorassa lähetyksessä esiintyvät muun muassa Olavi Uusivirta ja Anna Järvinen. He esiintyvät ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä yhdessä. Gaalan juontavat Ripsa Koskinen-Papunen ja Peter Nyman. Tänä vuonna jaetaan ensimmäistä kertaa myös Yleisön suosikki. Tutustu ehdokkaisiin MTV3 Katsomossa ja äänestä osoitteessa Suurijournalistipalkinto.fi.

Lue myös:

    Uusimmat