Huippujournalisti joutui käräyttämään kaverinsa

Tekisitkö jutun aiheesta, joka voisi olla vahingoksi läheisellesi? Miten perustelisit ratkaisusi, jos henkilö sattuisi toimimaan yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa? Tällaisiin kysymyksiin voi toimittaja törmätä urallaan – niin kävi myös Keskisuomalaisen toimittajalle Lauri Martinmäelle.

– Tein aikoinaan aluetoimittajana työskennellessäni jutun kunnallisessa virassa toimivan kaverini epämääräisestä asuntokaupasta ja toisen kaverini lahjonnasta saamasta sakkotuomiosta. Kaveruus loppui molempien kanssa juttujen julkaisuun. Kummankin kanssa olen kuitenkin pysynyt keskusteluväleissä niin, että olen voinut käyttää heitä tietolähteenä jutuissani, Martinmäki kertoo.

Miten toimittaja voi toimia, mikäli hän joutuu tekemään yhteiskunnallisesti merkittävän uutisen, minkä hän tietää vahingoittavan jotakuta lähipiiristään? Tämä kiinnosti myös eräitä MTV3 Uutisten lukijoita, kun pyysimme lukijoita ja katsojia kertomaan asioita, joita he ovat aina halunneet toimittajilta kysyä.

Lähetimme kysymyksistä terävimmät 12:lle Suuri Journalistipalkinto 2011 -ehdokkaalle, joista 11 vastasi. Asia ei ole vastauksissa lainkaan yksiselitteinen.

Näin toimisi Vuoden journalisti -ehdokas, toimittaja Anu Nousiainen Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä:

– Selkärangasta tuleva vastaus on, että tekisin. Sitten alan miettiä. Ketkä olisivat tässä tapauksessa lähipiiriäni? Työtoverini? Sukulaiset? Perheeni? Millä tavalla uutinen vahingoittaisi heitä? Olisivatko he itse syyllistyneet johonkin vai viattomia sivullisia? Jos lähipiirini olisi mukana jossain laittomassa, olisin todennäköisesti jäävi tekemään uutista itse. Siinä tapauksessa minun pitäisi väistyä syrjään ja antaa jonkun muun toimituksessa tehdä uutinen.

Kaava toistuu useimmissa vastauksissa: Uutinen tulee tehdä, mutta toimittaja itse jättäisi sen usein tekemättä. Vuoden journalisti -ehdokas, toimittaja Risto Lindstedt Suomen kuvalehdestä muotoilee asian näin:

– Olisin jäävi. Jos kysymyksessä olisi todella yhteiskunnallisesti merkittävä uutinen, tuskin olisin ainoa toimittaja, jolla se on tiedossa. Jäävääminen koskee myös lähipiirin onnistumisia ja menestystarinoita.

YLE TV2:n Silminnäkijä-ohjelman toimittaja Ami Assulin tekisi jutun, mikäli jääviysongelmaa ei synny.

– Journalismin tarkoitushan ei ole vahingoittaa, vaan välittää tietoa yleisölle. Siksi kysymys vahingoittamisestakin pitää asettaa asiayhteyteen suhteessa tietoon, joka on niin tärkeää, että se pitää kertoa.

Keskisuomalaisen toimittajan Ilkka Kulmalan mielestä toimittajalla pitäisi olla mahdollisuus jäävätä itsensä ja muistuttaa, että kyseessä on oikeasti myös velvollisuus.

– Senhän [kysymyksen] voisi asetella näinkin: "Tekisitkö yhteiskunnallisesti merkittävän uutisen, jos se vahingoittaisi itseäsi?"

Susanna Kemppainen Kaleva-lehdestä ottaa turvallisuuteen liittyvät asiat hyvin vakavasti, mutta ei kuitenkaan jättäisi juttua julkaisematta.

– Uutisia tehdessä ei voi kuitenkaan liikaa miettiä sitä, millaiset seuraukset niiden julkaisemisella mahdollisesti saattaa olla. Tietyt uutiset ovat yhteiskunnallisesti niin tärkeitä, että ne on tehtävä riippumatta siitä, mitä niistä seuraa.

Suuri journalistipalkinto jaetaan MTV3-kanavalla 21.3. klo 20 alkaen. Suorassa lähetyksessä esiintyvät muun muassa Olavi Uusivirta ja Anna Järvinen. He esiintyvät ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä yhdessä. Gaalan juontavat Ripsa Koskinen-Papunen ja Peter Nyman. Tänä vuonna jaetaan ensimmäistä kertaa myös Yleisön suosikki. Tutustu ehdokkaisiin MTV3 Katsomossa ja äänestä osoitteessa Suurijournalistipalkinto.fi.

Lue myös:

    Uusimmat