HS-selvitys: Marinin hallitus tehnyt jo yhtä järeät työllisyystoimet kuin Sipilän hallitus – saavutetaanko kunnianhimoinen tavoite vuosikymmenen loppuun mennessä?

Syytökset lensivät puolin ja toisin eduskunnassa – oppositio moitti hallituksen työllisyyspäätöksiä olemattomiksi 1:45
Kylmää kyytiä hallitukselle – oppositio moitti hallituksen työllisyyspäätöksiä olemattomiksi viime syksynä

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on jo tehnyt yhtä järeät työllisyystoimet kuin Juha Sipilän (kesk.) hallitus teki vuosina 2015–2019, kertoo Helsingin Sanomat selvityksessään.

Lehden selvityksen mukaan Sanna Marinin hallituksen päättämät työn tarjontaa lisäävät toimet tuovat arviolta 31  000–36  000 lisätyöllistä, kun Sipilän hallituksen toimet toivat 30  000–40  000.

HS kertoo, että Marinin hallituksen merkittävin työllisyyspäätös on ollut eläkeputken karsiminen. Juha Sipilän hallituksen merkittävimmät työllisyysratkaisut olivat ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen ja aktiivimalli.

HS:n mukaan Marinin hallitus on kuitenkin tehnyt myös muutoksia, jotka valtiovarainministeriön arvion mukaan todennäköisesti vähentävät työllisyyttä. Tällaisia ratkaisuja ovat esimerkiksi aktiivimallin poisto sekä työttömyysturvan tasokorotus.

Marinin hallitus on linjannut, että se tavoittelee yhteensä 80  000 lisätyöllistä vuosikymmenen loppuun mennessä.

HS:n selvityksessä kiinnitetään huomiota siihen, että Marinin hallitus on jatkanut Sipilän hallituksen osoittamalla tarjontauudistusten polulla.

Marinin hallituksen työllisyystoimien tavoitteena on lisätä työn tarjontaa. Käytännössä se patistaa työttömiä hakemaan aktiivisemmin töitä ja työllisiä pitämään kiinni työpaikoistaan.

Lehden arvion mukaan tätä voi pitää yllättävänä, sillä Marinin oma puolue SDP ja toinen hallituspuolue vasemmistoliitto syyttivät Sipilän hallitusta työttömien kyykyttämisestä.

Marinin ja Sipilän hallituksessa yhdistävä tekijä on keskusta, joka on ainoana puolueena molemmissa hallituksissa.

Lue myös:

    Uusimmat