Mainos

HS: Puhallusratsiassa ei voi vedota itsekriminointisuojaan

Poliisin puhalluskokeeseen joutunut ei voi vedota itsekriminointisuojaan, kirjoittivat Helsingin ylipiston rikos- ja prosessioikeuden professori Dan Frände ja rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin Sanomissa keskiviikkona.

Itsekriminointisuoja nousi esille julkisuudessa sen jälkeen, kun korkein oikeus antoi viime kuussa ennakkoratkaisun, jonka mukaan parkkipaikalla toista autoa kolhinut kuljettaja ei syyllistynyt rikokseen, kun ei ilmoittanut asiasta poliisille tai toisen auton omistajalle.

KKO:n mukaan ilmoittamisvelvollisuuden laiminlyönti ei ollut rikos, koska ketään ei voi velvoittaa ilmiantamaan itseään rikoksesta.

Fränden ja Nuotion mukaan KKO:n ratkaisu oli rikosoikeudellisesti ainoa mahdollinen.

Professorit muistuttavat kuitenkin, että itsekriminointisuoja ei ole rajoittamaton. Esimerkiksi tiettyjen tavanomaisten pakkokeinojen käyttämistä, kuten poliisin puhallutuskoetta, ei pidetä itsekriminointisuojaa loukkaavina.

Itsekriminointisuojaan vedoten ei voi kieltäytyä myöskään verinäytteen, vaatteista annettavan kuitunäytteen, käsialanäytteen tai hengitysilmaa koskevan näytteen antamisesta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.