Mainos

HS: Peter Fryckman ja irakilaiskenraali yrittivät tehdä sopimuksen, joka helpottaisi irakilaisten palauttamista Suomesta kotimaahansa

9:04
Huomenta Suomessa keskusteltiin turvapaikkapolitiikan kipupisteistä.

Liikemies Peter Fryckman ja irakilainen kenraali Saad al-Obaidi ovat yrittäneet tehdä Suomen viranomaisten kanssa sopimusta, jonka avulla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita irakilaisia pystyttäisiin palauttamaan kotimaahansa, kertoo Helsingin Sanomat.

HS:n tiedot perustuvat useisiin lähteisiin ja lehden näkemiin asiakirjoihin.

Suomen viranomaisille tehdyssä ehdotuksessa Irakin valtio hankkisi ruotsalaisyritys Defense Equipment Swedeniltä terrorismin torjuntaan tarkoitettuja turvakontteja, jotka maksaisi Suomen valtio. Vastineeksi Irak ottaisi kansalaisensa takaisin.

Nykyinen sisäministeri kiinnostunut asiasta

Fryckman ja al-Obaidi pyysivät vuonna 2017 kansanedustaja Harry Harkimoa järjestämään asian tiimoilta tapaamisia ministeriöiden kanssa.

Ulkoministeriö ohjasi asian sisäministeriöön, mutta sisäministeri Paula Risikko (kok.) piti ajatusta erikoisena eikä vastannut yhteydenottopyyntöihin. Nykyinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on ollut kiinnostunut ottamaan tietoa vastaan, mutta ehdotettu diili ei ole toteutunut.

HS:n mukaan järjestely olisi maksanut Suomelle yli 100 miljoonaa euroa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja