Mainos

HS: Filosofi Pekka Himanen avautuu raporttikohun tuomasta piinasta – helikopteri vahti kotia ja toimittajat seurasivat autolla

Filosofi Pekka Himanen kertoo Helsingin Sanomissa pitkän julkisuustauon jälkeen oman näkemyksensä kolmen vuoden takaisesta raporttikohusta, jossa hän joutui poikkeuksellisen kovaan ryöpytykseen.

Himanen katosi julki­suudesta syksyn 2013 jälkeen, kun hänen johtamansa kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi Jyrki Kataisen hallituksen tilaaman raportin Kestävän kasvun malli. Julkisuudessa alettiin ruotia raportin hintaa – 750 000 euroa – sekä sen kevyeksi väitettyä sisältöä. Himasta ja raporttia moitittiin laajasti sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa. 

Himanen sanoo lehdelle, että kohun ollessa kiivaimmillaan hänen Helsingin asunnon yläpuolellaan pörräsi Seiska-lehden helikopteri ja iltapäivälehti seurasi autolla.

– Jokainen voi miettiä, miltä se tuntuu, kun se osuu omalle kohdalle, hän sanoo lehdelle.

Himanen on pitänyt sen jälkeen matalaa profiilia julkisuudessa. Hän sanoo kuitenkin, ettei ole mennyt maan alle.

– En mennyt, enkä missään tapauksessa menisikään.


Himanen ei  ymmärrä vieläkään raportin saamaa vastaanottoa. 

– Loppuraportin jälkeen seuraavana päivänä kukaan ei enää ottanut yhteyttä. Ei siis ollutkaan merkityksellistä, mitä se esitti.

Hän sanoo syksyn 2013 olleen rankka, mutta kertoo nousseensa suosta ylös.

– Se oli kivuliasta, sielun pimeä yö.

– Olen tullut sieltä ylös, entistä vahvempana, olen kääntänyt varjot valoksi, ja uskon entistä vahvemmin meidän vi­sioon.

Himanen kertoo tehneensä töitä omissa oloissaan vuosina 2014-2016. Hän on rakentanut Global Dignity -verkostoa sekä omaa dignity-filosofiaansa. Dignity-filosofian hän tiivistää lehdelle näin: Arvokkaan elämän yhteiskunta, joka yhdistää luovuuden ja välittämisen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.