Hovioikeus salli parveketupakoinnin

Tupakoinnin kieltämiselle huoneistoon liittyvällä parvekkeella ei ole laissa säädettyjä perusteita, hovioikeus totesi.

Turun hovioikeuden mukaan asunto-osakeyhtiö ei voi kieltää tupakointia asuntojen parvekkeilla. Hovioikeuden mielestä tupakoinnin kieltäminen oleskeluparvekkeilla on kohtuutonta puuttumista osakkaan oikeuksiin. Tupakoinnin kieltämiselle huoneistoon liittyvällä parvekkeella ei ole laissa säädettyjä perusteita, hovioikeus totesi.

Hovioikeus linjasi asunto-osakeyhtiön osakkaan oikeuksia kiistassa, jossa osapuolina olivat pirkanmaalainen taloyhtiö ja yhtiön osakas.

Taloyhtiön yhtiökokous päätti keväällä 2005 äänestyksen jälkeen kieltää tupakoinnin oleskeluparvekkeilla savuhaitan vuoksi. Yhtiökokouksen päätökseen tyytymätön osakas vei asian käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Tampereen käräjäoikeus ei julistanut yhtiökokouksen päätöstä mitättömäksi. Käräjäoikeus katsoi, että tupakointikielto ei vähäisten vaikutustensa vuoksi loukkaa perusoikeuksia eikä ole lain vastainen.

Turun hovioikeus piti tupakointikieltoa kohtuuttomana ja kumosi Tampereen käräjäoikeuden tuomion. Samalla taloyhtiön yhtiökokouksen päätös tuli mitättömäksi.

Hovioikeus totesi ratkaisussaan, että tupakointi omassa asunnossa ja sen yhteydessä olevalla parvekkeella on tapa, joka on perinteisesti hyväksytty tai johon ei ole katsottu olevan edellytyksiä puuttua.

Hovioikeus muistutti, että lainsäädännössä rajoituksia on asetettu vasta siinä vaiheessa, kun tupakoinnista leviää savua niin paljon, että siitä on terveydellistä haittaa. Tässä tapauksessa taloyhtiö ei ollut vedonnut terveydelliseen haittaan.

Hovioikeuden linjanvedon mukaan kiistan ratkaisussa suurin painoarvo on annettava yksilönvapaudelle ja yksityiselämän suojalle, joita voidaan rajoittaa vain laissa säädetyillä perusteilla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat