Holbrooke: Karadzicin ero on vasta puolitie

Bosnian serbijohtaja Radovan Karadzic luopuu kaikista julkisista tehtävistään tästä päivästä alkaen, kertoi Yhdysvaltain lähettiläs Richard Holbrooke. Erosta huolimatta työ on Holbrooken mukaan vasta puoliksi tehty, koska yritykset saada Karadzic ja kenraali Ratko Mladic YK:n sotarikostuomioistuimeen eivät ole johtaneet tulokseen.

Holbrooke sanoi myös, että eroon liittyy lukuisia epävarmuustekijöitä. Mutta ainakin teoriassa Karadzicin ero poistaa pahimman esteen vaalien järjestämiseltä Bosniassa syyskuussa. Karadzicin eroa pidetäänkin suurimpana läpimurtona Bosnian rauhan tiellä Daytonin rauhansopimuksen solmimisen jälkeen. Holbrooke kertoi erosta toimittajille Belgradissa neuvoteltuaan kymmenen tuntia Serbian presidentin Slobodan Milosevicin kanssa.

Holbrooken mukaan Karadzic ja useat hänen tukijansa ovat allekirjoittaneet Milosevicin varmentaman sopimuksen, jossa Karadzic luopuu kaikesta vaikutusvallasta Bosnian serbien politiikassa.

Karadzic luopuu sopimuksen mukaan tästä päivästä lähtien Bosnian serbitasavallan presidentin virasta ja kaikista virkaan liittyvistä valtuuksista. Hän ei esiinny julkisesti radiossa, televisiossa tai muissa tiedotusvälineissä eikä osallistu millään tavoin Bosnian vaaleihin. Hän luopuu myös serbien demokraattisen puolueen SDS:n johtajan virasta, kertoi Holbrooke.

Kysymykseen mitä takuita hänellä oli Karadzicin luopumisesta, Holbrooke vastasi: -Ei mitään. Meillä on kirjallinen lausunto, jonka Serbian presidentti Milosevic on todistanut. Holbrooke kuitenkin huomautti, että aikaisemman kokemuksen mukaan Milosevicin tuki on yleensä riittänyt takaamaan sopimusten pitävyyden. -Sopimus on Karadzicin poliittisen uran loppu, Holbrooke lisäsi. Hän myönsi, että sopimus ei täytä lopullista tavoitetta, joka on saada Karadzic ja kenraali Ratko Mladic YK:n sotarikostuomioistuimen eteen Haagiin.

Kansainväliset tahot tyytyväisiä

Karadzicin pysymistä vallassa on pidetty symbolina kansainvälisen diplomatian ja Naton johtamien rauhanturvajoukkojen heikkoudesta toimia Bosnian tilanteen ratkaisemiseksi. Useat kansainväliset tahot ilmoittivatkin olevansa tyytyväisyytensä Karadzicin eroon.

Etyjin vaalivalmisteluja Bosniassa johtava Robert Frowick piti syntynyttä sopimusta "erittäin tärkeänä askeleena eteenpäin". Myös Englanti ilmoitti tyytyväisyytensä sopimukseen. Ulkoministeri Malcolm Rifkind onnitteli Holbrookea ja kutsui sopimusta "piristysruiskeeksi rauhanprosessille".

Naton pääsihteeri Javier Solana totesi Karadzicin eron olevan hyvä asia ja lisäsi, että Karadzicin "oikea paikka" on sotarikosoikeudessa Haagissa. Oikeus odottaa toteutumistaan, hän sanoi lausunnossaan. Sekä Karadzicia että Mladicia syytetää YK:n sotarikostuomioistuimessa kansanmurhasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista.

Tuomioistuimen edustaja Christian Chartier kommentoi eroa ja sanoi sen olevan yksi askel Haagiin johtavalla tiellä. Myös Venäjä kommentoi eroa ja sanoi sen selvittävän Bosnian tietä kohti vaaleja, kertoi uutistoimisto Interfax.

Serbien kova linja jatkunee

Karadzic on kuitenkin edelleen vapaa osallistumaan kovan linjan serbien sisäpiiriin ja sen päätöksen tekoon. Ero ei myöskään merkitse kovan linjan väistymistä, sillä molemmat Karadzicin seuraajat sekä varapresidentti Biljana Plavisic että SDS:n uusi johtaja Aleksa Buha ovat kovan linjan serbejä.

Karadzicin tilalle serbien demokraattisen puolueen SDS:n johtoon noussut Aleksa Buha on kovan linja serbi, joka suhtautuu Daytonin rauhansopimukseen yhtä vihamielisesti kuin edeltäjänsäkin. Hän on aikaisemmin toiminut Bosnian serbihallituksen "ulkoministerinä".

Buhaa voi pitää myös Karadzicin luottomiehenä. Bosnian serbien hallitusta lähellä olevat lähteet sanovat Buhan olleen aina äärimmäisen uskollinen serbihallitukselle. Buha on myös SDS:n perustajajäsen ja Sarajevon yliopiston filosofian professori. Hän on sekä puheissaan että kirjoituksissaan toistuvasti sanonut, että Bosnian serbien, muslimien ja kroaattien rinnakkainelo on mahdotonta.


(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat