Hoitajat saavat sittenkin lisänsä: HUS peruu koronalisien peruutuksen – "On tärkeää, että kohtelemme henkilöstöä tasa-arvoisesti ja johdonmukaisesti"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri peruu hoitajille tarkoitettujen koronatilanteeseen liittyvien tehtävälisien perumisen.

Asian vahvistaa MTV Uutisille HUSin hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok.). Asiaa on käsitelty HUSin hallituksen kokouksessa tänään.

Tehtävälisien maksamisesta sittenkin kertoi Twitterissä myös HUSin hallituksen jäsen Sanna Vesikansa (vihr.).

HUSin hallituksessa myös istuva Henrik Wickström (rkp) iloitsee puolueensa nettisivuilla päätöksestä maksaa hoitohenkilöstölle luvattuja koronalisiä kolmessa eri HUSin yksikössä.

Päätös oli yksimielinen.

HUSin virkaa tekevä toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi päätti tuoda kysymyksen koronalisista HUSin hallituksen käsittelyyn.

Mäkijärven mielestä päätös tilapäisistä koronalisistä pohjautui puutteellisiin tietoihin, koska koko sairaanhoitopiirin tilannetta ei ollut otettu huomioon.

– Hallitus oli yksimielinen siitä, ettei henkilöstön tulisi kärsiä sisäisistä virheistä. Hoitohenkilökunta on joutunut tekemään töitä äärimmäisen ison paineen alla, Wickström sanoo.

– Meidän on varmistettava, että he tuntevat olonsa arvostetuksi tässä vaikeassa tilanteessa.

Rkp:n varapuheenjohtaja Wickström toivoo HUSin käyvän läpi sisäisiä prosesseja niin, että vastaavat tilanteet eivät toistu.

HUSin hallitus päätti nopeuttaa sairaanhoitopiirin sisäisen palkkakehitysohjelman valmistelutyötä, jonka se toivoo saavansa käyttöön 1. maaliskuuta 2022 alkaen.

– On tärkeää, että kohtelemme henkilöstöä tasa-arvoisesti ja johdonmukaisesti. HUSin on vahvistettava profiiliaan työnantajana ja palkkakehitysohjelma on tärkeä osa sitä työtä, Wickström sanoo.

Myös jo päätetyt tehtävälisät maksetaan

HUS kertoo myös tiedotteessaan, että sairaanhoitopiirin hallitus päätti olla käyttämättä otto-oikeutta kolmen toimialan hoitohenkilöstön tehtävälisien maksamisessa.

– Jo maksettuja tehtävälisiä ei peritä takaisin ja jo päätetyt tehtävälisät maksetaan. Hallitus käytti kokonaisvaltaista harkintaa ottaen huomioon tämänhetkisen henkilöstötilanteen, tiedotteessa sanotaan.

Tiedotteen mukaan HUSin hallitus edellytti samalla kiireellisiä toimenpiteitä henkilöstöhallinnon ja johtamisen parantamiseksi. Henrik Wickströmin mainitseman palkkakehitysohjelman yhteydessä arvioidaan kriteerit, joilla tehtävä- ja suoritelisiä voidaan maksaa henkilöstölle tasapuolisesti.

Päätös tehtävälisistä vietiin hallituskäsittelyyn, koska henkilöstövaje ja siitä johtuvat lisävastuut koskettavat myös monia yksiköitä HUSissa ja laajalti sotealan toimijoita, perustellaan tiedotteessa.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ehti arvostella kovin sanoin Markku Mäkijärven päätöstä ottaa uudelleen tarkasteluun hoitajille luvatut ja osin jo maksetut määräaikaiset tehtävälisät.

Tehyn HUSin hallitukselle 15. joulukuuta 2021 osoittamasta kirjeestä kävi ilmi, että ammattijärjestö piti HUSin aikomia toimia ja mahdollisia jo tehtyjen päätösten perumisia lainvastaisina.

Määräaikaisia tehtävälisiä oltiin luvattu tämän vuoden syyskuusta ensi vuoden helmikuulle HUSin sydän- ja keuhkokeskuksen, vatsakeskuksen sekä pää- ja kaulakeskuksen sairaanhoitajille.

Syyskuussa tehdyn päätöksen mukaan pää- ja kaulakeskuksessa lisää saisi kymmenen prosenttia tehtäväkohtaisesta palkasta. Niin ikään kymmenen prosentin lisät päätettiin maksaa sydän- ja keuhkokeskuksessa sekä vatsakeskuksessa.

Lisien perusteina olivat kyseisiä yksiköitä koskenut hoitajapula sekä osastojen ylikuormitus.

Toimitusjohtaja Mäkijärvi kuitenkin ilmoitti lisien uudelleentarkastelusta. Mäkijärven mukaan jo maksettuja rahoja ei peritä takaisin, mutta tulevat korvaukset pohditaan uusiksi vielä ennen joulua.

HUSin hallitus kuitenkin perui koronalisien peruutuksen.

Artikkelia päivitetty kauttaaltaan 20.12.2021 kello 13.56.

Lue myös:

    Uusimmat