Tehy: HUS rikkoo lakia, jos hoitajien koronalisät perutaan – "Emme pysty takaamaan työrauhan säilymistä"

Tehy arvostelee kovin sanoin HUSin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärven päätöstä ottaa uudelleen tarkasteluun hoitajille luvatut ja osin jo maksetut määräaikaiset tehtävälisät. 

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn HUSin hallitukselle 15.12.2021 osoittamasta kirjeestä käy ilmi, että ammattijärjestö pitää HUSin aikomia toimia ja mahdollisia jo tehtyjen päätösten perumisia lainvastaisina.

Määräaikaisia tehtävälisiä luvattiin tämän vuoden syyskuusta ensi vuoden helmikuulle HUSin sydän- ja keuhkokeskuksen, vatsakeskuksen sekä pää- ja kaulakeskuksen sairaanhoitajille.  

Syyskuussa tehdyn päätöksen mukaan pää- ja kaulakeskuksessa lisää saisi kymmenen prosenttia tehtäväkohtaisesta palkasta. Niin ikään kymmenen prosentin lisät päätettiin maksaa sydän- ja keuhkokeskuksessa sekä vatsakeskuksessa.

Lisien perusteina olivat kyseisiä yksiköitä koskenut hoitajapula sekä osastojen ylikuormitus.

Joulukuussa Mäkijärvi kuitenkin ilmoitti lisien uudelleentarkastelusta. Mäkijärven mukaan jo maksettuja rahoja ei peritä takaisin, mutta tulevat korvaukset pohditaan uusiksi vielä ennen joulua.

Helsingin Sanomat kertoo tänään HUSin hallituksen puheenjohtajan Risto Rautavan vahvistavan lehdelle, että HUS aikoo peruuttaa hoitajien koronalisät huomisessa kokouksessaan.

Neuvotteluaikaa ei löytynyt

Tehyn mukaan yksiköissä on ollut vajausta henkilöstöresursseissa useita kymmeniä prosentteja. Vajaus on ollut pitkäkestoista, jopa yli vuoden kestävää.

Tehy kertoo HUSin hallitukselle lähettämässään kirjeessä, että se on lähettänyt 10. joulukuuta Mäkijärvelle asiaan liittyvän neuvottelupyynnön, johon ammattijärjestö ei kuitenkaan ole saanut vastausta mielestään kohtuullisessa ajassa. Tämän vuoksi Tehy on lähestynyt suoraan HUSin hallitusta.

Ammattijärjestö toteaa, että yksikkökohtaiset päätökset [tehtävälisät] on tehty HUSin hallintosäännön ja toimintaohjeen mukaisesti.

Huipputason hoitoa pikkupalkalla: Teho-hoitaja Minna kertoo, mitä työstä tienaa 4:11
Videolla tehohoitaja kertoo, minkälaista työ korona-aikana on ollut. 

Tavoitteena kriteereiden yhdenmukaistaminen

Markku Mäkijärvi viestitti viikko sitten MTV Uutisille, että jo maksettuja lisiä ei peritä takaisin, mutta tulevia lisiä on tarkoitus käsitellä HUSin hallituksessa maanantaina 20. joulukuuta. 

Tehyn kirjeessä HUSin jäsenille todetaan, että Mäkijärvi on mediakommenteissaan perustellut lisien uudelleen käsittelyä henkilöstön yhdenvertaisella kohtelulla.

Lisäksi Mäkijärvi on vedonnut antamaansa yleispäätökseen, jonka mukaisia yksikkökohtaiset päätökset eivät hänen mielestään ole.

"Lainvastaisia toimia"

Tehy on teetättänyt juristeillaan oikeudellisen arvion tilanteesta. 

Ammattijärjestön arvion mukaan päätösten mahdollinen peruminen on lainvastaista.

Husissa 25 tehohoitajan vaje – koronapotilaiden suuri määrä sitoo 150 hoitajaa vuode- ja teho-osastoille 3:13
HUSissa oli marraskuun puolivälissä 25 tehohoitajan vaje. Koronapotilaiden suuri määrä sitoo 150 hoitajaa vuode- ja teho-osastoille.

Tehyn kannan mukaan yleispäätöksen maksuperuste on koronapandemiasta johtuva lisätyön tarve. Muiden päätösten maksuperuste on kyseessä olevissa yksiköissä ollut resurssipula, joka on aiheutunut muun muassa työntekijöiden irtisanoutumisista.

– Kyse on siis aivan eri tarkoituksiin kohdistuneista päätöksistä, Tehystä todetaan.

"Erittäin huonoa työnantajapolitiikkaa"

Tehy korostaa, että hoitohenkilöstö on joustanut pakon edessä ja toiminut pitkään vajailla henkilöstöresursseilla. 

Järjestön mukaan kyseessä olevien yksiköiden johtajat ovat toimineet vastuullisesti, kun he ovat tehneet päätöksiä määräaikaisista tehtävälisistä.

Tehyn kirjeen mukaan HUSin toiminta on "erittäin huonoa työnantajapolitiikkaa."

– Työvuorosta puuttuneen työkaverin töitä on tehty parhaan mukaan ja äärimmilleen joustaen, jotta potilasturvallisuus ei ole vaarantunut, järjestö kirjoittaa HUSin hallitukselle.

– Mikäli tehtävälisä nyt poistetaan tai sitä pienennetään, on menettelyllä suuri vaikutus hoitohenkilöstön motivaatioon. Myös luottamus työnantajan toimintaa kohtaan murenee. Tällainen toiminta ei ole omiaan edesauttamaan hoitajapulan ratkaisua. Päinvastoin menettelyllä saatetaan jopa vaikeuttaa tilannetta uusien irtisanoutumisten myötä. 

Hoitajia edustava järjestö toteaa, että lisien peruuttamisella voi olla seurauksensa.

– Haluamme saattaa tietoonne, että mikäli jo tehtyjä tehtävälisää koskevia päätöksiä muutetaan siten, että ne perutaan tai hoitohenkilöstön palkkioita alennetaan, emme pysty takaamaan työrauhan säilymistä.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sekä toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Lue myös:

    Uusimmat