Mainos

HIV-positiivisten elämänlaatu kohentunut

Tuoreen elämänlaatuselvityksen mukaan hyvä hoito ja lääkkeet takaavat hiv-positiiviselle mahdollisuuden lähes tavalliseen elämään.

Hiv-positiivisten ihmisten elämänlaatu on kohentunut huomattavasti tehokkaiden lääkkeiden ja hyvän hoidon ansiosta. Tuoreen tutkimuksen mukaan reilusti yli puolet suomalaisista hiv-tartunnan saaneista pitää terveydentilaansa hyvänä. Moni elää lähes tavallista elämää viruksesta huolimatta.

Vaikka vointi olisi muuten hyvä, tauti voi aiheuttaa ihmisen eristäytymisen, koska hivistä voi olla vaikea kertoa muille kuin lähimmille. Osa ei kerro, koska ei halua huolestuttaa muita tai ei halua tulla nähdyksi vain hiv-positiivisena. Myös selän takana puhuminen pelottaa. Yli puolet kärsii yksinäisyydestä.

Sairaus voi myös tiivistää perheitä ja ystävyyssuhteita. Moni suomalainen hiv-positiivinen kertoi tutkimuksessa, että sairauden tultua tietoon yhteys perheeseen ja läheisiin vahvistui. Reilu puolet suomalaisista oli parisuhteessa. Silti joka kolmas pelkää hylkäämistä.

Työpaikoilla on vielä tekemistä suvaitsevaisuuden kanssa, sillä joka kymmenes tutkimukseen osallistunut suomalainen hiv-positiivinen oli joko pakotettu eroamaan tai irtisanottu.

Suomessa, Ruotsissa ja Islannissa tehdyn kyselyn toteutti NordPol hiv-positiivisten omien järjestöjen aloitteesta. Kysely tehtiin viime vuoden syyskuun ja tämän vuoden toukokuun välisenä aikana. Suomesta kyselyyn vastasi 174 hiv-positiivista, Ruotsista 572 ja Islannista 24.

Ensi vuonna Suomessa syntyy sadas hiv-positiivisen äidin vauva. Yksikään hoidossa olleen äidin vauva ei ole saanut tartuntaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.