Historiallinen hautalöytö Perussa: Kymmeniä naismuumioita ja kultaa

Perussa on tehty merkittävä arkeologinen löytö. Arkeologit ovat onnistuneet kaivamaan esiin muinaisen kuninkaallisen hautakammion, josta on löytynyt kymmeniä naisten muumioita. Muumioiden arvellaan olevan noin 1200 vuotta vanhoja.

Pääkaupungin Liman pohjoispuolelta löydetty hauta on muinaisen Wari-intiaanikulttuurin ajoilta, jota tunnetaan huonosti. Warit hallitsivat Andien aluetta ennen mahtipontisen Inka-sivilisaation syntyä.

Hautakammiosta on löydetty yli 60 luurankoa, joista kolmen uskotaan kuuluvan kuningattarille. Kuningattarien haudoista on löydetty runsaasti kulta- ja hopeakoruja sekä taidokkaasti maalattuja keramiikkaesineitä.

Monet löydetyistä muumioista ovat istuma-asennossa, mikä viittaa henkilöiden korkeaan asemaan.

Arkeologien mukaan osa ruumiista on asennoissa, jotka viittaavat ihmisuhraukseen.

Arkeologit tehneet työtään salassa kuukausia

Historiallinen löytö valottaa tutkijoille uudella tavalla naisten asemaa Wari-valtakunnassa. Haudasta löydetyt hienot esineet ja tekstiilit viittaavat siihen, että naisilla on ollut huomattavasti vahvempi ja arvostetumpi rooli Wari-valtakunnassa kuin mitä aiemmin on luultu.

Hautakammio löydettiin jo kuukausia sitten, mutta tutkijat ovat tehneet kaivauksilla työtä salassa hautaryöstäjien pelossa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Hauta löytyi El Castillo de Huarmeystä, joka sijatsee noin 300 kilometriä Limasta pohjoiseen,

Wari-sivilisaatio hallitsi nykyistä Perun aluetta vuosina 600 - 1100. Sivilisaatio kuitenkin rappeutui tuntemattomasta syystä.

Lähteet: Reuters, La Republica, BBC

Lue myös:

    Uusimmat