Hiihtokeskukset: Joulu on vääränä päivänä

Lapin hiihtokeskuksissa odotetaan kalenteri kauniisti levällään joulunviettäjien puhelinsoittoja. Lapin yrittäjän niskavilloihin on kuitenkin hiipinyt pelko siitä, että lumettomuuden lisäksi kalenteri pilaa kaiken.

Joulunpyhät osuvat tänä vuonna viikonlopulle, mikä voi vähentää ratkaisevasti jouluun käytettyjä loma- eli turistipäiviä.

– Vapaapäivien vähyys vaikuttaa joulun kotimaiseen sesonkiin voimakkaasti. Jos ihmisillä on vain muutama päivä vapaata, he eivät ehdi Lappiin, kertoo toimitusjohtaja Jussi Töyrylä Leviltä, Kittilästä.

Töyrylä kertoo, että Levin tarjoamista joulun majoituspaikoista on varattuna reilut puolet.

Koillis-Lapissa sijaitsevalta Pyhätunturilta kerrotaan saman suuruisia lukemia: vain puolet joulun vuodepaikoista on myyty.

– Joulun varaustilanne on ihan hyvä, sillä joulun osuminen viikonlopulle vaikuttaa, paikallisjohtaja Seppo Saarinen Pyhältä sanoo.

Brittituristit ensi viikolla

Ulkomaiset jouluturistit ovat tärkeä osa hiihtokeskusten yritystoimintaa.

Joulun alla iso joukko turisteja saapuu muun muassa Iso-Britanniasta ja lopputalven turvaa venäläiset laskettelijat ja hiihtäjät.

Hiihtokeskuksissa pelätään lumen puutteen pilaavan joulusta rakennetun valkoisena hohtavan mielikuvan.

– Pelkona on se, että jos me ei saada parissa viikossa kunnolla lunta, niin lumettomuus alkaa vaikuttamaan Lapin matkailuun jo pidemmällä aikavälillä, Jussi Töyrylä kertoo.

Töyrylä korostaa, että on huolestuttavaa, jos brittituristit joutuvat safareille ilman lunta.

– Sana alkaa leviämään, ettei sinne (Suomeen) kannata mennä, koska siellä ei ole kelejä, Töyrylä sanoo.

Ensimmäiset ulkomaiset Lapin matkaajat saapuvat Leville ensi viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat