Mainos

Hiihtokeskusten ilon ja surun viikko: Avajaiset ilman lunta

Levin maailmancup-kisojen peruuntuminen lumipulan vuoksi oli ensimmäinen näkyvä takaisku Lapin talviturismille. Hiihtokeskuksissa odotetaan lumisadetta edelleen, vaikka tällä viikolla vietetään laskettelurinteiden avajaisviikkoa.

Kittilässä sijaitsevan Levin ympäristössä on ihmetelty maan harmautta.

– Paikalliset puhuvat, ettei tämmöistä ole ollut 50 vuoteen. Kisojen menettäminen oli ensimmäinen huolenaihe. Toinen murhe on ulkomaiset murtomaahiihtäjät, jotka eivät nyt pääsekään laduille, toimitusjohtaja Jussi Töyrylä Leviltä harmittelee.

Levillä on tarkoitus avata ensimmäinen lumetettu laskettelurinne perjantaina.

Kiire jo monotansseihin

Pohjois-Lapissa Ivalossa asuva Pentti Tiensuu ihmettelee kuluvaa marraskuuta, koska hän on vain kerran joutunut tekemään pihaltaan lumityöt.

– Minun muistiini lunta ei ole koskaan ollut tähän aikaan vuodessa näin vähän. Onneksi sentään Saariselän parfyymilatu saatiin auki, sillä monotanssien väliin jättäminen olisi monen pettymys, Tiensuu kertoo.

Parfyymilatu on hiihtoreitti Saariselän hiihtokeskuksesta tanssipaikkaan. Tanssit pyörähdellään hiihtolenkin jälkeen monot jalassa. Saariselän hiihtokeskus avaa ensimmäisen rinteensä lauantaina.

Saariselällä lunta on maassa muutamia senttejä, mikä on harvinaisen vähän ajankohtaan nähden.

"Yläkerran ukko ailahtelee"

Pelkosenniemellä Koillis-Lapissa sijaitsevalla Pyhätunturilla aukaistiin maanantaina ensimmäinen rinne. Maassa on lunta pari senttimetriä.

– Yläkerran ukko on kyllä ailahtelevainen lumen kanssa, joten hankala on varmasti luvata mitään, sanoo paikallisjohtaja Seppo Saarinen Pyhältä.

Saarisen ei uskalla ennustaa, milloin kaikki Pyhätunturin rinteet ja ladut olisivat auki, mutta hän toivoo parasta. Huomenna Pyhällä olisi tarkoitus avata toinen rinne.

– Jouluun mennessä pitäisi saada lähes 80 prosenttia rinnekapasiteetista käyttöön, Saarinen sanoo.

Lumipulasta huolimatta Pyhällä on kiristänyt pakkanen. Pakkasta on ollut välillä niin paljon, että rinteiden ja latujen lumettaminen on jouduttu keskeyttämään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.