"Hidas tappaja": Yksinäisyydestä vakavia haittoja pitkällä aikavälillä

Yksinäisyyden on todettu olevan terveydelle haitallista. Tutkijatohtori Siiri-Liisi Kraav Itä-Suomen yliopistosta kertoo MTV Uutisille, millaisia seurauksia sillä voi pitkittyessään olla.

Yksinäisyyttä käsitellään myös Komeroituneet-dokumentissa, joka on nähtävissä MTV Katsomossa.

Lue dokumenttiin liittyvät artikkelit alta: 

Antti, 39, työskenteli johtotehtävissä – nyt hän on "hikky", jota ahdistaa jopa postin hakeminen

Ville auttaa kotiinsa vetäytyneitä: "Läpsäisee, että joku ajattelee olevansa niin vaivaksi ja häiriöksi"

Mikään yksittäinen mekanismi ei selitä yksinäisyyden ja terveysongelmien yhteyttä, vaan ne liittyvät todennäköisimmin terveyskäyttäytymiseen, mielenterveysongelmiin sekä stressiin ja psyykkiseen kuormittumiseen, kerrotaan esimerkiksi Duodecim-lehdessä.

Yksinäisyys on kokemus

Kraavin mukaan yksinäisyyden määritelmä liittyy siihen, miten paljon ja millaisia ihmissuhteita meillä on ja millaisia toivoisimme, että meillä on.

– Kyse ei ole siitä, onko minulla paljon tai vähän ystäviä tai ihmiskontakteja vaan siitä, onko minulla niitä niin paljon kuin haluan, hän kertoo.

– Voi olla, että on paljon tuttuja ja aina joku kaveri, jonka kanssa mennä ulos, taidenäyttelyyn tai lenkille, mutta puuttuu se yksi lähin kaveri tai partneri.

Nuorella voi esimerkiksi olla paljon ystäviä, mutta hän saattaa kokea heidän olevan niin sanotusti väärää porukkaa.

Melkein jokainen on hetkittäin yksinäinen

Suurin osa kokee olonsa joskus yksinäiseksi. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos sosiaalinen verkosto muuttuu tai katoaa.

Ihmiset ympäriltä voivat huveta tai kadota, kun työpaikka muuttuu, muutetaan uudelle paikkakunnalle tai kun läheinen tai kaikista läheisin henkilö kuolee tai jos avioerossa menetetään puolet tai melkein kaikki kaverit.

– Sellaisissa tilanteissa usein koetaan yksinäisyyttä, mutta useimmiten ihmiset pääsevät tunteen yli, Kraav kertoo.

Pitkittynyt yksinäisyys alkaa hiertää

Joillain yksinäisyys jää päälle ja edessä voi olla ongelmia, jos tunnetila pitkittyy. Kraavin mukaan yksinäisyyttä voisi luonnehtia hitaaksi tappajaksi, sillä se ei vaikuta heti vaan monien vuosien päästä.

– Vaikutus elimistöön on sen verran pieni, mutta kun se on säännöllistä ja tavallaan kroonisesti koko ajan läsnä, aiheuttaa se vakavia haittoja pitkällä aikavälillä.

– Ei yksinäiseen viikkoon, vuoteen tai yksinäisiin viiteen vuoteen vielä kuole. Etenkään nuoremmilla ihmisillä se ei vielä aiheuta mitään eikä sitä välttämättä edes huomaa.

Yksinäisyys ja epäterveelliset elämäntavat

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio, riittävä määrä liikuntaa sekä esimerkiksi painonhallinta ja tupakoimattomuus voivat auttaa ehkäisemään erilaisia sairauksia ja muita terveysongelmia.

Kraav kertoo, että yksinäisyydellä ja epäterveellisillä elämäntavoilla on havaittu olevan yhteys, mutta on vaikea sanoa, kumpi on muna ja kumpi kana.

– Tutkimuksista kuitenkin tiedetään, että yksinäiset ei-yksinäisiä harvemmin saavat täyteen WHO:n [Maailman terveysjärjestö] mukaiset liikuntanormit ja syövät harvemmin ravintosuositusten mukaisesti ja nukkuvat esimerkiksi riittävästi.

Taustalla voi olla rakenteellisiakin tekijöitä. Yksin asuva ei välttämättä viitsi laittaa vain itselleen ruokaa, kun pakkauskoot on suunniteltu yleensä useammalle ihmiselle.

Mielen haasteet

Mitä tulee mielenterveyteen, yksinäisyys ja masennus liittyvät erittäin tiiviisti toisiinsa. Yksinäisyyden tiedetään aiheuttavan masennusta.

– Näillä on ehkä kaikista suorin ja selkein yhteys.

Yksinäisyys voi huonontaa myös unen laatua ja aiheuttaa unettomuutta. Pitkään jatkunut unettomuus suurentaa monien sairauksien ja tapaturmien riskiä, heikentää toimintakykyä ja huonontaa elämänlaatua, kerrotaan Käypä Hoito -sivustolla.

Yhteys erilaisiin sairauksiin

Yksinäisyyden on todettu olevan yhteydessä matala-asteiseen tulehdukseen, sydäntauteihin, muistisairauksiin sekä kohonneeseen syöpäriskiin.

Aiemmissa tutkimuksissa yksinäisyyden aiheuttamia kielteisiä terveysvaikutuksia on verrattu sekä ylipainoon että tupakointiin. Se on myös yhdistetty esimerkiksi kohonneeseen riskiin sairastua dementiaan sekä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.

Yksinäisyyden on havaittu olevan yhteydessä myös suurempaan kuoleman riskiin.

– Eräässä meta-analyysissä todettiin, että yksinäisyyden kuoleman riskiä lisäävä vaikutus on suurempi kuin tunnetuista terveyden riskitekijöistä ylipainon tai istuvan elämäntyylin ja tupakoinnin vaikutus, Kraav kertoo.

Yksinäisyys ja syöpäriski

Yksinäisyys näyttäisi lisäävän myös syöpäriskiä. Tämä kävi ilmi esimerkiksi Kraavin omassa Itä-Suomen yliopistossa tekemässä tutkimuksessa.

Siinä havaittiin, että keski-ikäisten miesten yksinäisyys oli yhteydessä kohonneeseen syöpäriskiin. Lisäksi havaittiin, että kuolleisuus syöpään oli suurempaa naimattomilla, leskillä ja eronneilla.

– Aineistosta nähtiin, että miehillä, jotka keski-ikäisenä olivat yksinäisempiä, oli suurempi riski sairastua syöpään seurannan parinkymmenen vuoden aikana.

Kraav painottaa, että ei pidä vetää liian suoria yhtäläisyysmerkkejä asioiden välille. Esimerkiksi syöpään sairastumiseen vaikuttavat muutkin tekijät, kuten elämäntavat.

– Tietenkään kaikki yksinäiset eivät sairastu syöpään tai yhtään mihinkään.

Terveyskirjasto Duodecimin artikkelissa kerrotaan, että riittävä liikunta ja monipuolinen kasvispainotteinen ruokavalio voisivat auttaa ehkäisemään syöpään sairastumista, samoin liikakilojen välttäminen tai niiden karistaminen.

Katso myös video: Lihavuuden ja yksinäisyyden noidankehä

Lue myös:

    Uusimmat