Yksinäisyys voi tappaa miehen – suomalaistutkimus osoittaa yhteyden kohonneeseen syöpäriskiin

Yli vuoden jatkunut koronapiina on heikentänyt eläkeläisten hyvinvointia: yksinäisyys lisääntynyt ja elämä vaikeutunut 4:12
Videolla kerrotaan, miten korona-aika on vaikuttanut vanhusten hyvinvointiin.

Yksinäisyyden tiedetään heikentävän ihmisen terveydentilaa. Uusi Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoittaa, että keski-ikäisten miesten yksinäisyys on yhteydessä kohonneeseen syöpäriskiin. Myös kuolleisuus syöpään on suurempi naimattomilla, leskillä ja eronneilla.

Yksinäisyyden aiheuttamia kielteisiä terveysvaikutuksia on verrattu ylipainoon sekä tupakointiin. Liikakilojen ja sauhuttelujen tavoin yksinäisyys näyttää myös lisäävän syöpäriskiä.

Psychiatry Research -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 1980-luvulla 2570 keski-ikäistä itäsuomalaista miestä, joiden terveyttä ja kuolleisuutta on seurattu rekisteritietojen perusteella näihin päiviin asti. Seurannan aikana syöpään sairastui 649 miestä eli 25 prosenttia osallistujista ja syöpään kuoli 283 miestä eli 11 prosenttia osallistujista.

Yksinäisyys lisäsi syöpään sairastumisen riskiä noin kymmenen prosenttia. Tämä yhteys syöpäriskiin todettiin riippumatta esimerkiksi iästä, sosioekonomisesta asemasta, elämäntavoista, unenlaadusta, masennusoireista, painoindeksistä sekä sydänsairauksista ja niiden riskitekijöistä. 

Lisäksi kuolleisuus syöpään oli korkeampi niillä syöpäpotilailla, jotka lähtötilanteessa olivat naimattomia, leskiä tai eronneita.

Lisää tietoisuutta yksinäisyyden terveysvaikutuksista

Aiemmissa tutkimuksissa yksinäisyys on yhdistetty esimerkiksi kohonneeseen riskiin sairastua dementiaan sekä kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin.

– Tietoisuus yksinäisyyden terveysvaikutuksista nousee jatkuvasti. Nyt olisikin tärkeää tutkia tarkemmin, millä mekanismeilla yksinäisyys aiheuttaa terveyshaittoja. Sen tiedon avulla osaisimme paremmin lievittää yksinäisyyttä ja sen aiheuttamia haittoja ja arvioida, kuinka tällaiset toimenpiteet voitaisiin parhaiten kohdistaa, projektitutkija Siiri-Liisi Kraav toteaa tiedotteessa. 

Tutkijoiden mukaan yksinäisyyden ja sosiaalisten suhteiden huomioiminen olisi tärkeä osa kokonaisvaltaista terveydenhoitoa ja sairauksien ehkäisemistä.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Katso videolta, miten tauti oireilee.

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet 3:00

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Lue myös:

    Uusimmat