Suomalaisten yksinäisyys on lisääntynyt äärimmilleen – "Yksinäisyys on terveydelle haitallisempaa kuin tupakointi"

8:06
Joka kolmas suomalainen on yksinäinen.

Poikkeuksellinen aika rajoituksineen on lisännyt suomalaisten yksinäisyyttä äärimmilleen, varoittaa Suomen Punainen Risti. Tällä hetkellä lähes joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä, kun aiemmin yksinäisiä oli joka viides.

Punaisen Ristin sosiaalitoiminnan koordinaattorin Maaret Alarannan mukaan yksinäisyyden haitat kuormittavat eniten niitä, jotka ovat jo muutenkin vaikeassa tilanteessa.

– Se on monimutkainen vyyhti, että yleensäkin yksinäisyys on huonompiosaisilla yleisempää, mitä keskimäärin väestöllä. Ja nytkin tutkimusten mukaan sellaisilla ihmisillä, joilla on toimintakyvyn rajoitteita ja muita, niin yksinäisyys on lisääntynyt ja korona on vaikuttanut heihin eniten, MTV:n Uutisaamussa vieraillut Alaranta kertoo.

– Se on yksinkertaisesti sitä, että jos olet vaikka vanha ihminen, etkä ole päässyt liikkumaan kotoa eikä kukaan ole käynyt katsomassa sinua. Yksinäisyys lisääntyy jo sitä myötä, ettei pääse kulkemaan.

Muita syitä ovat myös koronapandemian takia kiinni olevat tai supistetut palvelut, joiden vuoksi heikommassa asemassa olevat ihmiset eivät ole välttämättä saaneet kaipaamaansa apua tai tukea yksinäisyyteensä.

Lisäksi yksinäisyyttä korona-aikana on lisännyt todennäköisesti myös se, että ihmiset eivät ole päässeet tapaamaan toisiaan kodin ulkopuolella ja lieventämään sillä tavalla yksinäisyyttään.

– Se on haastavaa, kun ei voi lähteä mihinkään. Ei ole harrastuspaikkoja tai ikäihmisille ryhmiä tai työttömien kahvitilaisuuksia, kirjastot eivät ole auki, eikä mikään, missä yleensä kohtaa ihmisiä.

Tutkimusten mukaan yksinäisyys vaikuttaa heikentävästi myös ihmisten terveydentilaan. Alarannan mukaan merkitys voi olla todella vaikuttava.

– Yksinäisyys lisää selvästi sairastavuutta. Se on terveydelle haitallisempaa kuin tupakointi, mikä on aika yllättävää!

– Niin mielen sairauksia kuin ihan fyysisiä sairauksia kuten sydän- ja verisuonisairauksia, niin niitä on enemmän yksinäisillä ihmisillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja