Liikalihavien suurin kuoleman riskitekijä selvisi – tutkimustulos voi yllättää

Työpaikoilla koetaan yksinäisyyttä – vinkit etätyöläiselle 8:12
KATSO MYÖS: Työpaikallakin voi kokea olevansa täysin yksin – nappaa vinkit etätyöläiselle

Sosiaalinen eristyneisyys näytti tutkimuksen mukaan lisäävän kuoleman riskiä liikalihavilla kaikkein eniten. Jopa enemmän kuin syöpä tai sydän- ja verisuonitaudit.

Yksinäisyys on maailmanlaajuinen terveysongelma, jolla on vaikutuksia jopa aivojen kokoon. Ylipainoon yhdistettynä se saattaa myös olla hengenvaarallista.

JAMA Network Open -lehdessä julkaistun selvityksen mukaan yksinäisyys nosti kuolemanriskiä liikalihavissa.

– Tutkimuksemme korostaa sosiaalisen terveyden ja mielenterveyden ottamista huomioon, kun kohennetaan liikalihavien terveyttä, tutkimusta tehnyt professori Lu Qi kommentoi CNN:lle sähköpostitse.

Näin tutkittiin

Tutkimuksessa analysoitiin lähes 400 000 henkilön tietoja. Data oli kerätty brittiläisestä UK BioBankista. Koehenkilöillä ei seurannan alussa ollut syöpää tai sydän- ja verisuonisairauksia. Koehenkilöistä noin 23 prosenttia oli liikalihavia.

Tutkimuksessa oli haasteensa; suurin osa tutkituista oli vaaleaihoisia, ja osa tiedoista oli koehenkilöiden itse ilmoittamia.

Sosiaalinen eristyneisyys nosti riskiä kuolla

Vuodesta 2006 vuoteen 2021 riski kuolla mistä tahansa syystä oli 36 prosenttia matalampi niillä liikalihavilla, jotka kokivat vähemmän yksinäisyyttä ja sosiaalista eristäytyneisyyttä, verrattuna ihmisiin, jotka eivät olleet liikalihavia.

Sosiaalinen eristyneisyys vaikutti analyysissä lisäävän riskiä kuolla mihin tahansa syyhyn enemmän kuin esimerkiksi syöpä, sydän- ja verisuonitaudit, masennus, ahdistus tai elämäntapatekijät, kuten alkoholinkäyttö.

Tulos "ei yllättänyt"

Qin mukaan olisikin tärkeää ottaa sosiaaliset ja psykologiset tekijät mukaan ruokavalio- ja elämäntapatekijöiden rinnalle.

– Tutkimuksessamme havaittiin tietääksemme ensimmäistä kertaa merkittävä yhteys sosiaalisen eristyneisyyden ja yksinäisyyden ja liikalihavien ihmisten kaikista syistä johtuvan kuolleisuuden välillä, tutkijat toteavat.

Sisätautien professori Philipp Scherer ei pitänyt tulosta varsinaisesti yllättävänä. Hän ei ollut mukana tutkimuksessa. Schererin mukaan eristyneisyyden vähentäminen voisi olla tapa vähentää kuolleisuutta.

Katso myös: Marika haluaakin olla itsekseen – nauttii yksinäisyydestä oma-aloitteisesti

Marika Riikonen nauttii yksinäisyydestä oma-aloitteisesti 7:29
Marika Riikonen kirjoitti kirjan siitä, miten omasta seurastaan voi oppia nauttimaan.

Lue myös:

    Uusimmat